Ontbijtwafels, veganistisch of niet
Wat doe je als de een je rond zeven uur wakker roept, de ander tot een uur of negen in bed blijft liggen lezen en de rest pas ver na koffietijd beneden komt? Samen ontbijten is er op vrije dagen vaak niet bij en het gebeurt nogal eens dat de laatkomers de eerste maaltijd maar helemaal overslaan.
Als tussenoplossing –en om even een gezamenlijk moment te creëren– verschuiven we de koffie soms naar laat op de ochtend en eten we er iets zoets bij wat een beetje vult. Bladerend door het boek ”Wat eten we vanavond?” (uitg. Lannoo, € 29,99) stuitte ik op ontbijtwafels. Ze staan in dit boek vol recepten die zijn aangedragen door gezinnen die betrokken zijn bij Mama Baas, een onlinecommunity waarop vooral Vlamingen actief zijn. Het boek is bedoeld als tegenhanger voor kookboeken vol recepten die „te veel tijd en te veel voorbereiding” kosten. De gerechten zijn dus simpel: weinig ingrediënten, veel pasta op het menu en gerust mét kant-en-klare saus of pureepoeder. Best fijn, maar de ontbijtwafels zijn leuker. Ik bak ze in het wafelijzer dat ik ergens eind jaren negentig kocht toen ik met mijn vader een dagje Duitsland deed. De bakafdeling van het grote Kaufhaus daar –een Duitse V&D, zeg maar– vond ik fantastisch. In Nederland kon je destijds amper aan een wafelijzer komen. Het is zeker geen professioneel ding, maar volstaat prima voor een wafel zo nu en dan.
Tip: Geen wafelijzer? Het is ook mogelijk van dit beslag pancakes te bakken. Verhit wat olie in een koekenpan en schep met een ijsbolletjestang mooie pancakes. Bak ze aan beide kanten rustig gaar. Geen liefhebber van banaan? Laat dan de banaan weg en voeg 150 gram appelmoes toe in plaats van 100 gram. De wafels worden dan wel iets minder zoet en net iets compacter.