BinnenlandDierziekte

Q-koorts treft schapenbedrijf in Brakel

Op een melkschapenbedrijf in het Gelderse Brakel is Q-koorts aangetroffen. Dat heeft  demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. De risico’s voor de volksgezondheid in de omgeving worden door het RIVM als laag ingeschat.

Redactie economie
25 April 2024 10:23
beeld ANP, Ramon van Flymen
beeld ANP, Ramon van Flymen

Vermoedelijk zijn slechts één of enkele niet-gevaccineerde jonge ooien (vrouwelijke dieren) besmet met de bacterie, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. Er zijn sinds 2016 geen bedrijven met schapen of geiten meer geweest met een officiële besmetstatus.

Het besmette bedrijf telt 83 volwassen dieren en 45 lammeren. De bacterie werd op 16 april ontdekt tijdens een controle. Mogelijk zijn een aantal niet-gevaccineerde schapen naar andere schapenbedrijven en slachterijen gebracht. Dat onderzoekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

De NVWA heeft een aantal maatregelen genomen om verspreiding van de ziekte te voorkomen. De dieren die zijn besmet worden gedood. Ook zes drachtige schapen worden gedood. De schapen die hebben gelammerd worden binnen twee maanden geslacht. Hiermee wordt het risico voor het bewuste boerengezin en het personeel beperkt, aldus Adema.

Op het bedrijf moeten mensen persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Verder mogen er geen bezoekers meer komen in de gebouwen en terreinen waar de schapen worden gehouden. Er zijn op het bedrijf ook nog 450 runderen, een aantal paarden en zeven honden.

Voor bedrijven met meer dan vijftig schapen of geiten die worden gehouden voor de productie van melk, of met een publieksfunctie, geldt een vaccinatieplicht. Dit geval laat volgens de minister zien dat het belangrijk is dat de vaccinatieverplichting en controles goed worden nageleefd.

Noord-Brabant

In de jaren 2007-2011 werd Nederland opgeschrikt door een ongekende uitbraak van Q-koorts. Tientallen geitenbedrijven, vooral in Noord-Brabant en in mindere mate in Limburg, bleken besmet. Enkele duizenden omwonenden werden ziek, terwijl dat in andere jaren er hoogstens enkele tientallen zijn. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overleden zeker 26 mensen aan de ziekte. Experts van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Radboudumc in Nijmegen en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch stelden later vast dat  74 patiënten zeker of waarschijnlijk aan Q-koorts zijn overleden.

Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii. Vee, huisdieren, knaagdieren en vogels kunnen erdoor besmet raken. Bovendien kan de bacterie overspringen op de mens. De ziekte wordt behandeld met antibiotica.

In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen volgens het RIVM de belangrijkste bron van besmettingen bij de mens. De riskante periode is de lammerperiode, globaal van februari tot en met mei.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer