Kerk & religieInternetzending

Filipijnse vrouwen Alyssa en Nocel evangeliseren via internet

De afstand tussen 't Harde en de Filipijnen bedraagt ongeveer 10.000 kilometer. Die tussen de vrouwen Alyssa en Nocel –beiden wonen in het Aziatische land– hemelsbreed ongeveer 1000 kilometer. Wat overbrugt die afstanden: zendingsorganisatie GlobalRize, internet of het christelijk geloof?

Gerrit van Dijk
16 April 2024 16:20
Alyssa (r.) en Nocel. beeld Gerrit van Dijk
Alyssa (r.) en Nocel. beeld Gerrit van Dijk

„Een combinatie daarvan”, zeggen de twee vrouwen. „Door internetzendingsorganisatie GlobalRize leerden we meer over de Bijbel. Dankzij Gods genade werd ons geloof verdiept. Nu mogen wij op onze beurt het christelijk geloof doorgeven via GlobalRize en via de organisatie voor kinderevangelisatie Yaels Kids Mission.”

Nocel en Alyssa waren eind vorige maand in Nederland voor de GlobalConference, de eerste internationale conferentie van GlobalRize . Op de bijeenkomst in ’t Harde waren 35 deelnemers uit de hele wereld, die hun Nederlandse GlobalRize-mentoren niet online, maar persoonlijk ontmoetten.

Alyssa en Nocel zijn allebei actief in het kinderevangelisatiewerk dat vanuit Nederland wordt ondersteund door de Vriendenvereniging van Yael Kids Mission (YKM). Die werd in 2019 opgericht om het kinderevangelisatiewerk van de Filipijnse Yael –die toen in Nederland was– te steunen. Inmiddels zijn er vijf kinderwerkers, onder wie Nocel en Alyssa, op vijf verschillende plekken in de Filipijnen.

Storm

Het land wordt geteisterd door zware aardbevingen en orkanen. Alyssa, die in de stad Labo woont, zo’n 300 kilometer van de hoofdstad Manilla, maakt jaarlijks zo’n twintig wervelstormen mee. Maar bang is ze niet, zegt ze. „Dan denk ik aan Jezus, Die vredig lag te slapen te midden van een grote storm.”

Dat geloof had Alyssa in haar jeugd niet, zo blijkt als ze haar levensverhaal vertelt. „Ik was een onwettig kind en groeide op bij mijn grootouders, die mij naar een rooms-katholieke school stuurden. Als meisje werd ik seksueel misbruikt door een oom. Ik verlangde naar contact en sloot me aan bij de kerkelijke jongerengroep ”Singles for Christ”. Mijn leven bestond uit alcohol en seks, maar ik was ongelukkig en voelde een leegte. Ik werd zwanger, kreeg een kind en werd als ongehuwde moeder uit de jongerengroep gezet. Toen ontmoette ik Mark. Hij nodigde me uit voor een dienst in een evangelicale kerk. Inmiddels ben ik met hem getrouwd en samen runnen we de kinderevangelisatieclubs. Wat een wonder: het contact met mijn ouders en grootouders verloor ik, maar ik kreeg geestelijke vaders, moeders, broers en zussen terug.”

„Het contact met mijn ouders verloor ik, maar ik kreeg geestelijke vaders, moeders, broers en zussen terug” - Alyssa, christen uit de Filipijnen

Nocel komt uit een gezin van tien kinderen. Toen dat naar Palawan verhuisde, ging zij naar Bacolod City. Nocel studeerde daar aan de Theologische Hogeschool, waar ze een bachelor in de theologie behaalde. „Een goede leraar wees ons op de diepte van de gereformeerde theologie van de puriteinen. Ik leerde van hen en ontdekte hoe Bijbels zij waren. Dat was mijn echte bekering. Ik begon ook met studentenevangelisatie op de campus.”

„Een goede leraar wees ons op de diepte van de gereformeerde theologie van de puriteinen” - Nocel, christen uit de Filipijnen

Hoe kwam u bij GlobalRize terecht?

Nocel: „Dat was tijdens de coronapandemie. In die tijd van gedwongen opsluiting vond ik GlobaRize op internet. Zo raakte ik betrokken. Inmiddels ben ik zelf mentor en als taalteamleider bezig met vertalingen van Bijbelcursussen naar het Tagalog, een Filipijnse taal.

Omdat mijn vader weduwnaar werd, verhuisde ik naar Panlaitan, waar ik ook kinderevangelisatiewerk doe. Na een verwoestende orkaan stuurde Yael Kids Mission hulppakketten om uit te delen. Ook een getuigenis. Na elke storm gebruik ik sociale media om ervaringen te delen, in de hoop de Bijbelse boodschap door te kunnen geven.”

Wat zijn de uitdagingen voor zending in de Filipijnen?

Alyssa: „De Filipijnen zijn nog tamelijk christelijk en het land staat open voor zending. Gezien de mogelijkheden zou het Filipijnse team van GlobalRize, dat tien mensen telt, moeten worden uitgebreid.

Op de kinderclub vertel ik vrij over het geloof in Christus. De rooms-katholieke ouders bezoek ik regelmatig, en dat vinden ze goed. De meeste dreiging komt van fundamentalistische sekten, zoals die van tv- en radiopastor Eli Soriano. Hij is beschuldigd van onder meer verkrachting en het beledigen van moslims.”

Meer over
Zending

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer