Recept uit de ”Ovenschotelbijbel”: Kedgeree met kikkererwten
Of ik ook recepten kon delen „die je gewoon in een pan kunt koken”, vroeg een lezer. Blijkbaar stond er de laatste tijd vaak iets uit de oven op het menu. Ovenschotels hebben ook gewoon iets comfortabels. Hoe fijn is het als het eten al min of meer kant-en-klaar op je te wachten staat?
Van Janneke Philippi, die al jaren meewerkt aan foodmagazine Delicious, verscheen deze maand de ”Ovenschotelbijbel” (er is een hele serie van dergelijke culinaire ‘bijbels’ en ik vind het gebruik van dat woord in de betekenis van ”gezaghebbend boek” eigenlijk wel mooi).
Daar staan zo veel fijne recepten in, dat de oven toch nóg een keer aangaat. Voor kedgeree, een Brits-Indiaas rijstgerecht met kerrie en vis, dat je normaal gesproken niet in de oven maakt (en, voor de bewuste lezer en andere niet-ovenbezitters: dit recept lukt vast ook wel in een goed afgesloten braadpan). In deze variant is de vis verdwenen (Philippi deelt overigens ook een recept met makreel), maar de eieren –die er traditioneel bij horen– zijn gebleven.
Naast deze kedgeree staan in het boek (uitg. Carrera, € 34,99) rond de 230 recepten. Veel schotels met aardappels (en zuurkool, of bloemkool, of prei…) en betrekkelijk vaak met gehakt, maar ook op basis van allerlei soorten pasta. Of juist koolhydraatarme recepten met vooral groentes. En genoeg bijzondere vondsten: van diverse ”sushischotels” (uit de oven!) tot een ”vegetarische burgerschotel”.