Hebben wij agressor Poetin verkeerd ingeschat?
„Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog.” Een leger dat ertoe doet, schrikt af. Volgens critici leidde deze stelling tot de ontwikkeling en wedloop van massavernietigingswapens tijdens de Koude Oorlog. Onderschat ook de conventionele strijdmiddelen niet.
Dat West-Europa vele jaren zijn legers verwaarloosde, is geen geheim. We hoopten in geval van nood op Amerika, maar Trump schudde ons onlangs wakker. Poetin deed dat al eerder. Hij wilde minder NAVO, maar kreeg meer: Finland, Zweden en op termijn Oekraïne.
Na twee jaar oorlog raken bij Poetins buren de kogels op. Europa beloofde een miljoen granaten, maar bleef steken bij een derde en een allegaartje aan materieel. Staat en toestand van onze defensieapparaten zijn belabberd. Legermateriaal koop je niet even bij Bol.com of Amazon. „Vandaag voor 24.00 uur besteld, morgen in huis.” Onze pacifistische droom kwam verkeerd uit. Inmiddels tuigde Rusland in ijltempo een oorlogsindustrie op. Het laat het Westen daarmee ver achter zich. Misschien kan Nedcar, dat zojuist zijn poorten sloot, overschakelen van auto’s naar granaten. De aandelenkoersen in deze sector schieten omhoog, soms met wel 50 procent. Er gaan vermogens om in deze branche. Eisenhower (1890-1969) sprak van diefstal van hen die honger lijden en niet worden gevoed, van hen die kou lijden en niet worden gekleed. Wanneer zullen de volken eindelijk eens de waanzin inzien van oorlogen met eindeloze aantallen doden en gewonden? Het lijkt er nog ver vandaan.
Na de ontregelende opmerking van Macron, die als een tweede Napoleon met zijn armee oostwaarts dreigde te marcheren, stelde Poetin een nucleaire holocaust in het vooruitzicht. Hij beseft terdege dat zijn en Ruslands toekomst in Oekraïne worden beslist. Hebben wij deze agressor verkeerd ingeschat? Onze koning hief enkele jaren geleden in Sotsji nog het glas met hem. Minister Halbe Zijlstra droomde zelfs bij hem op de thee te zijn geweest. In 2013 bracht Poetin een bezoek aan Amsterdam. Het was het Nederland-Ruslandjaar. Onze vorstin leidde hem door de Hermitage en toonde als een Hizkia onze schatten. Inmiddels raakten de verhoudingen aan een dieptepunt.
In tegenstelling tot Poetin zijn wij de oorlog in Oekraïne allang zat, maar deze sijpelt wel steeds verder onze levens binnen. Vorige week presenteerde Den Haag de rekening van het onderzoek naar het neerhalen van de MH17. De voorlopige nota van 166 miljoen euro zal worden doorgestuurd naar het Kremlin. Daar zal Poetin zeker van schrikken.