Kerk & religie
Koptisch klooster Lievelde heeft plannen voor mausoleum

Het koptisch-orthodoxe klooster in Lievelde heeft plannen voor een mausoleum. Dat meldt architectenbureau Erik Wamelink.

Jan van Reenen
Het koptisch-orthodoxe klooster in Lievelde. beeld Groenlose Gids
Het koptisch-orthodoxe klooster in Lievelde. beeld Groenlose Gids

Het mausoleum is noodzakelijk om het klooster officieel te laten erkennen door het Koptisch-Orthodox Patriarchaat van Alexandrië in Egypte. Daarna kan de theologische opleiding van nieuwe gewijde monniken in Nederland plaatsvinden en hoeven ze daarvoor niet meer naar Egypte te gaan.

Een mausoleum is een kapel met een grafkelder of graven. Vanuit het klooster is een nieuwe as ontworpen waaraan het mausoleum wordt gebouwd. Het mausoleum is een rechthoek waarbinnen zich een patiotuin met zitmuur bevindt. Daaromheen zijn de graven geplaatst.

Het voormalige Maristenklooster Loreto, dat in 1951 als grootseminarie voor de Paters Maristen werd gebouwd, werd in 2016 verkocht aan de Koptisch-Orthodoxe Kerk, die haar leden vooral in Egypte heeft. Naar schatting bedraagt het aantal koptische christenen in dat land tussen de 10 en 20 miljoen, terwijl het in landen buiten Egypte op 1 miljoen wordt geschat.

In 2013 werd het bisdom Nederland ingesteld. De koptische gemeenschap in ons land bestond in 2010 uit ongeveer 6000 leden. De meeste zijn afkomstig uit Egypte, Eritrea, Ethiopië en Soedan. Het bisdom telt parochies in Amsterdam, Assen, Den Haag, Eindhoven, Leeuwarden, Nijmegen, Utrecht, Kapelle, Bussum, Leidschendam en Lievelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer