Shakshuka
Een rode draad in de lezersreacties over gezond en goedkoop eten is dat het begint met slim inkopen. Neem bijvoorbeeld paprika’s: afhankelijk van het seizoen kan de prijs van deze groente behoorlijk variëren. Maar op de markt tref je in alle jaargetijden soms zakken vol voor bijna niets aan. Vermoedelijk omdat het model niet volmaakt is.
Zo’n zak kneusjes is een mooie aanleiding om shakshuka te maken. Dat is een Noord-Afrikaans stoofgerecht waar veel paprika in verwerkt wordt. Een lezer tipte shakshuka als een voorbeeld van een goedkoop en lekker gerecht. In haar gezin kiezen kinderen het zelfs op hun verjaardag.
Voor shakshuka zijn talloze recepten in omloop. De basis is steeds hetzelfde: er gaan paprika’s, tomaten en eieren in. Ik maakte een versie gebaseerd op een recept van Yotam Ottolenghi, maar dan enigszins vereenvoudigd. Er gingen puntpaprika’s in, omdat die toevallig in de aanbieding waren. Maar met gewone paprika’s gaat het ook. Ruwe rietsuiker had ik niet in huis, donkere basterdsuiker wel. In plaats van verse tomaten trok ik een blik gepelde tomaten open. Een echt budgetrecept is deze versie niet. Saffraan en verse kruiden zijn relatief duur, maar ze maken zo’n stoofpotje wél net wat interessanter van smaak. Gedroogde peterselie of koriander gebruiken kan, maar vers smaken deze kruiden veel subtieler.