BuitenlandOorlog in Israël
„Hamas wijst gevechtspauze af”

Hamas heeft een voorstel van Israël voor een gevechtspauze van een week afgewezen. Dat stelde The Wall Street Journal op basis van Egyptische bronnen.

Redactie buitenland
Gaza. beeld AFP, Said Khatib
Gaza. beeld AFP, Said Khatib

Woensdag kwam Hamasleider Ismail Haniyeh aan in Egypte voor overleg over een wapenstilstand. Dat land treedt op als bemiddelaar in het conflict. Israël zou hebben voorgesteld een gevechtspauze tot stand te brengen in ruil voor de vrijlating van veertig gijzelaars die door Hamas en andere militante groeperingen in de Gazastrook worden vastgehouden.

Hamas zou niet bereid zijn dat te doen totdat Israël zijn aanvallen staakt. De militante Palestijnse beweging zou volgens bronnen alleen nog willen overleggen over een permanent staakt-het-vuren. Daarnaast zou Hamas eisen dat Israël duizenden Palestijnse gevangenen zou vrijlaten.

Waarschuwing

Eind november kwamen Hamas en Israël na bemiddeling door Qatar tot een tijdelijke wapenstilstand. Tijdens de gevechtspauze liet Hamas gijzelaars vrij in ruil voor de vrijlating van Palestijnse gevangenen door Israël.

De Amerikaanse president Joe Biden verwacht niet dat een nieuwe deal tussen Hamas en Israël om gijzelaars vrij te laten binnenkort zal komen. „We doen ons best”, zei de president woensdag tijdens een bezoek aan de Amerikaanse stad Milwaukee.

Het Witte Huis stelde eerder dat er nog steeds „serieuze onderhandelingen” gaande zijn. De Verenigde Staten, Israël en Qatar zouden gesprekken voeren over een nieuwe gevechtspauze en gevangenenruil.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei woensdag dat een wapenstilstand er niet in zit tot „Hamas is geëlimineerd”.

De Franse president Emmanuel Macron stelt dat het „bestrijden van terrorisme” niet hetzelfde is als het „platgooien van Gaza”. Macron deed zijn uitspraak op de Franse televisie. De Franse president heeft eerder al kritische kanttekeningen gezet bij de manier waarop Israël Hamas zegt te bestrijden in de Gazastrook.

Macron waarschuwt dat „het idee van efficiënt terrorisme bestrijden” niet als hetzelfde mag worden gezien als „het willekeurig aanvallen van burgers”. Hoewel de president benadrukte dat Israël het recht heeft zichzelf te beschermen, zei hij wel dat Israëls handelen „niet gepast is, want alle levens zijn evenveel waard”.

In de Gazastrook zijn meer dan 20.000 doden gevallen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas is uitgebroken, zegt het gezondheidsministerie van Hamas in Gaza. Sinds de aanval van de terreurgroep heeft Israël de Gazastrook vrijwel onophoudelijk gebombardeerd en is het land het gebied later ook met troepen binnengevallen.

De Franse president vroeg in een eerder stadium al aan Israël om verduidelijking over wat Israël probeert te bereiken in de oorlog. Israël stelt Hamas te willen „elimineren”. „Als dat het doel is, duurt de oorlog nog tien jaar”, aldus Macron.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer