MissieNederland: Kom in actie tegen antisemitisme en moslimhaat
Joden en moslims in Nederland leven „in toenemende mate in angst”. MissieNederland roept daarom op tot actie tegen zowel antisemitisme als tegen moslimhaat.
„Veel Joden durven niet meer over straat te gaan. De laatste politieke ontwikkelingen in Nederland hebben de angst binnen de moslimgemeenschap verder versterkt”, aldus MissieNederland. Het huidige conflict in Israël en Gaza voedt volgens de organisatie intolerantie. „Haat tegen mensen vanwege hun etniciteit of religie neemt in heel Europa en ook in Nederland toe.”
Met de oproepen tegen antisemitisme en tegen moslimhaat, die MissieNederland vrijdag op haar website publiceerde, wil ze christenen „inspireren om mensen van het goede nieuws te zijn in woorden en daden”. Ze roept hen op in actie te komen om „hedendaagse en historische discriminatie van en geweld tegen Joden en moslims af te keuren”.
Ook moedigt MissieNederland christenen aan om vriendschappen te sluiten met Joden en moslims en om „bereid te zijn een toevluchtsoord te bieden wanneer zij bescherming nodig hebben”. De organisatie vraagt de intentie tot actie op sociale media kenbaar te maken met de hashtag #ikgadewegvanliefde.
De weg van liefde gaan, is „geen makkelijke weg”, zegt Martine Versteeg, interim-directeur van MissieNederland. „Als je deze weg gaat, verlangt God van je om iedereen, zelfs je vijanden, lief te hebben. Ook in complexe situaties waarin we snel geneigd zijn een kant te kiezen. In deze handreikingen benadrukken wij dat onze verbondenheid ligt in de wens om de weg te gaan die Jezus ons wijst: die van liefde.”
MissieNederland heeft er bewust voor gekozen twee aparte oproepen te publiceren. „Hiermee willen we uiting geven aan de unieke situatie en achtergrond van antisemitisme enerzijds en moslimhaat anderzijds”, licht Versteeg toe. De handreikingen zijn een „vertaalde en aangescherpte” versie van handreikingen van de Europese Evangelische Alliantie. Ze bevatten ook een uitwerking van Bijbelse lijnen en een schets van de huidige situatie.
Afgelopen maand spraken ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Raad van Kerken zich uit tegen antisemitisme. Vorige week publiceerden voorgangers van diverse kerken in de gemeente Kampen een gezamenlijke verklaring tegen antisemitisme.