OpinieCommentaar

Westen moet vierkant achter Oekraïne blijven staan

In een soort verkiezingstoespraak zei de Russische president Vladimir Poetin deze week dat zijn land weer als grote mogendheid op het wereldtoneel staat. „Het moderne Rusland heeft zijn soevereiniteit als wereldmacht bevestigd”, meldde Poetin trots. „Wij zijn sterker uit de strijd gekomen.”

Hoofdredactie
1 December 2023 13:27Gewijzigd op 1 December 2023 16:24
Oekraïense militairen aan het front. beeld EPA, Oleg Petrasjuk
Oekraïense militairen aan het front. beeld EPA, Oleg Petrasjuk

Ongeveer op hetzelfde moment meldde de NAVO dat Rusland sinds februari 2022 een aanzienlijk deel van zijn conventionele strijdkrachten heeft verloren bij de strijd tegen Oekraïne. „In totaal zijn meer dan 300.000 Russische soldaten gesneuveld of verwond geraakt”, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij voegde eraan toe dat Moskou bovendien honderden vliegtuigen en duizenden pantservoertuigen heeft verloren.

Is Rusland weer een wereldmacht? Nee, het land is economisch verzwakt. Bovendien verkeert het internationaal gezien in een isolement. Dat betekent evenwel allerminst dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland wel even zal winnen. Ook Oekraïne lijdt zware verliezen. De strategisch belangrijke stad Avdijivka staat op het punt van vallen, zo lijkt het. Een Oekraïense commandant zei dat er van zijn compagnie, die aanvankelijk honderd soldaten telde, nog slechts vijftien aan de strijd deelnemen. Sommigen zijn gesneuveld, anderen gewond of te zeer uitgeput om nog te kunnen vechten. Andere eenheden zijn er al net zo slecht aan toe.

De inname van de stad zou voor Poetin een succes betekenen dat hij kan inzetten bij de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar. Bovendien kan hij met de verovering van de stad een verdere mobilisatie rechtvaardigen.

De Russen lijken in de oorlog het initiatief naar zich toe te trekken. Het tegenoffensief van de Oekraïense strijdkrachten heeft in de zomer niet opgeleverd waarop vooraf was gehoopt. Voor een belangrijk deel is dat te wijten aan de door de Russen ontwikkelde gevechtsdrone Lanzet. Op het Russische internet wemelt het van opnames waarbij drones Oekraïens artilleriegeschut en zelfs pantservoertuigen vernietigen. Daarbij kost een Russische drone slechts 30.000 euro, een door het Westen geleverd militair wapen vaak honderdduizenden tot soms miljoenen euro’s.

Het is pijnlijk voor Oekraïne dat de Europese bondgenoten niet in staat zijn voldoende munitie te leveren. De aandacht van Amerika is bovendien afgenomen door het conflict tussen Israël en Hamas.

Moet Oekraïne wanhopen? De Oekraïense strijdkrachten zijn nog steeds vastberaden. Daar ligt het niet aan. Het Oekraïense leger dient eerst de winter door te komen. Door wapenleveranties moeten de militairen in het voorjaar in staat worden gesteld gebieden te heroveren. Dat kan alleen maar als het Westen vierkant achter Oekraïne blijft staan. En vooral niet oorlogsmoe wordt. Dat alles vereist serieuze westerse militaire ondersteuning van Oekraïne. Een eventuele nederlaag heeft immers niet alleen voor Oekraïne ernstige gevolgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer