Muziek
Reformatorische Omroep biedt radiokanaal met orgelmuziek

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen sinds enkele weken ook terecht bij de Reformatorische Omroep (RO). Vierentwintig uur lang via een nieuw kanaal met de naam Radio 5.

Redactie muziek
Het orgel van de Martinikerk in Bolsward. beeld Gert de Looze
Het orgel van de Martinikerk in Bolsward. beeld Gert de Looze

Dat valt te lezen in het magazine van de RO. RO-bestuurder Peter Boele weet dat orgelmuziek populair is binnen de gereformeerde gezindte. Hij hoort geregeld dat er behoefte bestaat aan „kwalitatief goede orgelmuziek.” Omdat er in Nederland geen zender is waar enkel orgelmuziek wordt gedraaid, springt de RO in dit gat.

Volgens Boele klinkt bij de RO orgelmuziek met een boodschap. „De selectie wordt gemaakt op wat past bij onze gezindte. We hebben als doel ook het Evangelie door te geven met orgelmuziek.”

Drie RO-medewerkers die thuis zijn in dit genre maken de selectie. Ze kijken elk „vanuit een andere invalshoek naar de verschillende genres binnen de orgelmuziek.”

De RO zal toegankelijke stukken laten horen, die ook voor leken op het gebied van orgelmuziek goed te volgen zijn. „Denk aan koraalmuziek, bewerkingen van psalmen en liederen, muziek uit de romantiek en literatuur.” De bestuurder hoopt dat luisteraars zullen ondekken hoe veelzijdig het orgel is.

De RO is niet de eerste die non-stop orgelmuziek uitzendt. De Belg Nico Declerck kwam in 2016 met eenzelfde initiatief. Op Organroxx radio en Bach radio klinkt ook 24 uur per dag orgelmuziek.

Zie ook www.reformatorischeomroep.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer