SGP, CDA, CU en BBB willen positie gezin verankeren in Grondwet
SGP, CDA, ChristenUnie en BBB dienen vrijdag een initiatiefwet in om de positie van het gezin te verankeren in de Grondwet.
De partijen vinden dat (belasting)regels en wetten teveel geënt zijn op de individuele burger. De positie van het gezins- en familieleven komt daardoor in de verdrukking.
De initiatiefnemers willen een nieuw artikel aan de Grondwet toevoegen. Daarin staat dat ieder recht heeft op eerbiediging van zijn gezinsleven. Het gezins- en familieleven krijgt economische, sociale en culturele bescherming. Op wettelijke uitzonderingen na heeft iedereen het recht zijn biologische ouders te kennen. Tot slot moet de regering jaarlijks een verslag uitbrengen over de staat van het gezin.
De wet is een idee van de SGP. Lijsttrekker Chris Stoffer: „Te vaak hebben economische belangen voorrang op pedagogische.”
Wat de SGP betreft bestaat een gezin uit een vader, een moeder en kinderen. Maar dat legt de initiatiefwet niet vast. Stoffer: „Ik weet dat andere partijen daar anders over denken.” Daarom doet de initiatiefwet daarover geen uitspraken. „Iedereen kan zich erin herkennen, het is D66-proof”, zegt Stoffer tegen de NOS.
Het CDA heeft na enig nadenken ook meegetekend. Kamerlid Palland: „Met sterke gezinnen wordt ook de samenleving sterker.” CU-Kamerlid Drost vindt het dringend nodig dat de regering „een samenhangend beleid voor gezinnen borgt”. Voor BBB-Kamerlid Pouw-Verweij is „onze kleinste gemeenschap, het gezin, van onmisbare waarde”.
Het wetsvoorstel wordt vrijdag 3 november, de dag dat de Grondwet 175 jaar bestaat, ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel zal na de verkiezingen behandeld worden. Daarvoor zijn twee debatrondes in Tweede en Eerste Kamer nodig. Tijdens de eerste ronde is een gewone meerderheid voldoende, in tweede ronde is een tweederdemeerderheid vereist.