Hogere olieprijzen stuwen kwartaalwinst Shell
Olie- en gasconcern Shell heeft de winst in het afgelopen kwartaal met bijna een kwart zien stijgen vergeleken met het voorgaande kwartaal, geholpen door gestegen olieprijzen. Het concern behaalde een operationele winst in het derde kwartaal van 6,2 miljard dollar (zo’n 5,9 miljard euro), een groei van 23 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal.
Dat is is in lijn met de verwachtingen van marktkenners. „Shell heeft opnieuw sterke operationele en financiële prestaties neergezet”, meldt topman Wael Sawan in een toelichting. De resultaten werden afgelopen kwartaal ook gestuwd door hogere raffinagemarges en een sterk handelsresultaat met vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar daalde de winst wel, met ongeveer een derde.
De totale olie- en gasproductie zakte de afgelopen periode met ongeveer 9 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Dat kwam mede door onderhoudswerkzaamheden in een lng-fabriek in Australië. Shell was eerder al met een voorlopige kwartaalupdate gekomen.
Het concern beloont zijn aandeelhouders met de inkoop van aandelen ter waarde van 3,5 miljard dollar. Daarmee komt de totale inkoop in de tweede helft van het jaar uit op 6,5 miljard dollar. Dat is aanzienlijk meer dan de aangekondigde 5 miljard dollar eerder dit jaar.
Bestuursvoorzitter Sawan volgde begin dit jaar de Nederlander Ben van Beurden op bij Shell. Onder Van Beurden breidde Shell de activiteiten in groene energie fors uit. Sawan is echter van mening dat de overgang naar duurzame energiebronnen niet snel genoeg gaat om zomaar af te stappen van olie en gas. Mede daardoor gaat Shell zo’n tweehonderd banen schrappen in een tak voor duurzame energie, werd vorige week bekend. Mogelijk verdwijnen er in een later stadium nog meer banen.
De ingreep past in het streven van Sawan om het rendement van Shell te verhogen. Toch is het concern nog altijd van plan om tussen 2023 en 2025 zo’n 10 miljard tot 15 miljard dollar te investeren om de ontwikkeling van koolstofarme energieoplossingen te ondersteunen.
Vorige maand sloten Shell en het Qatarese staatsbedrijf QatarEnergy een langjarige overeenkomst voor het leveren van vloeibaar gemaakt aardgas aan Nederland. De deal heeft een looptijd van 27 jaar. Grote energieconcerns geven al tijden aan dat er voor de transitie naar een groene toekomst nog veel meer aardgas nodig is.