Muziek

Enige orgelbouwvakschool in Frankrijk zoekt nieuwe studenten

Het bouwen van orgels: dat is een vak, een ambacht, waar heel veel bij komt kijken. Pijpen gieten, windlades maken, hout bewerken, intoneren, schilderen: het moet allemaal gebeuren voor een orgel in een kerk of huiskamer tot klinken kan komen.

23 October 2023 17:08Gewijzigd op 23 October 2023 17:13
Een platte plaat metaal op de giettafel wordt gewalst, waarna hij bewerkt kan worden tot een ronde orgelpijp. beeld AFP, Frederick Florin
Een platte plaat metaal op de giettafel wordt gewalst, waarna hij bewerkt kan worden tot een ronde orgelpijp. beeld AFP, Frederick Florin

Opvallend is dat er voor dit ambacht eigenlijk geen vakopleiding is. De meeste jongeren die orgelbouwer willen worden, gaan bijvoorbeeld de opleiding voor houtbewerking of meubelmaker doen, en komen dan via een stage in de werkplaats van een orgelbouwer terecht. Daar leren ze het vak pas echt, van binnenuit.

In Frankrijk bevindt zich wél een orgelbouwvakopleiding, in Eschau, in het oosten van het land, vlak bij Straatsburg. Dit Centre de Formation de la Facture d’Orgues (CFFO), dat sinds 1985 bestaat, is de enige opleiding tot orgelbouwer in het hele land. Hier kun je het hele vak leren: van het gieten van het metaal voor het pijpwerk tot het maken van de registerknoppen bij de speeltafel.

Maar ook het CFFO kampt met een tekort aan studenten. Vandaar dat Michaël Walter graag jonge mensen rondleidt door lokalen waar het handwerk gebeurt. In de hoop dat er ergens een vonk overspringt, zodat het ambacht ook voor de toekomst bewaard blijft.

Meer over
Nieuws in beeld

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer