‘Badmuts’ met elektrodes kan helpen beroerte beter aan te pakken
Zorgverleners kunnen met behulp van een ‘badmuts’ met elektrodes sneller de ernst van een beroerte vaststellen, meldt Amsterdam UMC op basis van eigen onderzoek. Een snelle, goede behandeling is cruciaal om de gevolgen van een beroerte te beperken en blijvende invaliditeit of zelfs overlijden te voorkomen. Tussen 2018 en 2022 is de ‘slimme badmuts’, die nog niet op de markt is, getest in twaalf ambulances.
Met de muts kan al in de ambulance een EEG (hersenfilmpje) worden gemaakt. Op dit filmpje is te zien of er sprake is van een herseninfarct (een bepaald type beroerte) en of het afgesloten hersenbloedvat groot of klein is, legt Amsterdam UMC op de eigen site uit. „Dat onderscheid is bepalend voor de behandeling: bij een klein infarct krijgt de patiënt een bloedverdunner, bij een groot infarct moet het stolsel verwijderd worden in een gespecialiseerd ziekenhuis.”
Dat de muts op het hoofd van de patiënt goed werkt, „is erg goed nieuws, want zo kan de badmuts uiteindelijk levens redden door patiënten direct naar het juiste ziekenhuis te brengen”, zegt neuroloog Jonathan Coutinho, initiatiefnemer van het onderzoek naar de toepassing van de behandelmethode. „Dat scheelt kostbare tijd.”