Voor derde keer in jaar tijd lek in Russische capsule ISS
In een Russisch onderdeel van het internationale ruimtestation (ISS) is voor de derde keer in een jaar sprake van een lek. Maandag was op beelden van NASA te zien dat koelvloeistof weglekte uit het ruimtevaartuig Nauka. Iets vergelijkbaars gebeurde in december vorig jaar en een aantal maanden daarna ook al met andere Russische onderdelen. De bemanning van het ISS is niet in gevaar.
De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos bevestigt dat de Russische module Nauka (Wetenschap) kampt met problemen. „Er lekt koelvloeistof uit een externe radiator”, stelt de organisatie op Telegram. Het zou gaan om een reservesysteem, de temperatuur aan boord is naar aanleiding van het lek niet opgelopen.
Amerikaanse astronauten aan boord van het ISS werden door het controlecentrum in Houston opgeroepen om poolshoogte te nemen nadat „vlokken” op de beelden van de NASA te zien waren. In radioverkeer was later te horen dat een astronaut het lek bevestigde, NASA heeft nog niet op het nieuws gereageerd.
Eind vorig jaar begon de Russische Soyuz-capsule al koelvloeistof te lekken. Mogelijk kwam dat door een kleine meteorietenregen. Het vaartuig keerde uit voorzorg leeg terug naar aarde, waardoor ruimtevaarders in afwachting van een vervangende capsule maanden langer dan gepland in het ISS moesten verblijven. In februari begon ook een ander Russische capsule koelvloeistof te lekken.
Ruimtevaartexpert Jonathan McDowell spreekt tegenover persbureau AFP van „een rode draad”. „Twee lekkende systemen kan nog toeval zijn, maar als er drie keer koelvloeistof lekt is er iets structureel mis”, stelt hij. Volgens McDowell is „de Russische ruimtevaarttechnologie steeds minder betrouwbaar”.
Het ISS is een van de zeldzame plekken waar de VS en Rusland nog samenwerken. Op dit moment bevinden zich zeven mensen in het internationale ruimtestation.