OM handelde onrechtmatig voor docu over fraudeonderzoek sushiketen
Het Openbaar Ministerie heeft onrechtmatig gehandeld tijdens het maakproces van de documentaire Nederland Fraudeland en moet daarom een schadevergoeding betalen. Tot dat oordeel kwam de rechtbank Rotterdam woensdag in een civiele procedure die was aangespannen door twee voormalige mede-eigenaren van Sumo. De documentaire draaide om een onderzoek naar fraude binnen die bekende sushiketen.
De makers van de documentaire, een coproductie van producent Selfmade en KRO-NCRV, hadden toestemming om de opsporingsdienst FIOD te volgen bij het onderzoek naar miljoenenfraude bij Sumo. Maar de eigenaren van de sushiketen wisten tijdens het onderzoek niet dat er een documentaire over hen werd gemaakt.
De rechtbank in Rotterdam stelde woensdag dat de Staat, in dit geval het Openbaar Ministerie, zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden door „zonder geldige rechtsgrond” politiegegevens over de Sumo-ondernemers met de documentairemakers te delen. Het ging onder meer om privacygevoelige informatie als adressen, financiële gegevens en informatie over waar de ondernemers van werden verdacht. „Er was geen zwaarwegend belang dat de inbreuk op het privéleven van eisers rechtvaardigde”, aldus de rechtbank in het vonnis.
De Staat moet eventueel ontstane schade „en nog te lijden schade” daarom vergoeden, zegt de rechtbank. De hoogte van het bedrag moet nog worden vastgesteld. Ook draait de Staat op voor de proceskosten van bijna 4000 euro.
De twee voormalige Sumo-ondernemers hadden ook Selfmade voor de rechter gedaagd, maar daarin gaat de rechtbank niet mee. De producent van Nederland Fraudeland heeft volgens de rechtbank bij het monteren en publiceren van de documentaire „voldoende rekening gehouden met de privacybelangen van eisers”, door bijvoorbeeld de herkenbaarheid van de ondernemers zo veel mogelijk te beperken.
De kwestie heeft de afgelopen jaren al tot veel juridisch getouwtrek geleid. Uiteindelijk is de documentaire in januari vorig jaar uitgezonden. De horecaondernemers van Sumo waren twee jaar daarvoor al door de rechtbank schuldig bevonden aan belastingfraude, maar ze kregen geen straf opgelegd omdat ze niet wisten dat er een documentaire was gemaakt tijdens het onderzoek.
Afgelopen maandag vroeg het OM het gerechtshof in Den Haag om de verdachte horecaondernemers toch straffen te geven. Het hof doet op 6 november uitspraak in dat hoger beroep in de strafzaak. Die zaak staat los van de civiele procedure waarin de rechtbank woensdag uitspraak deed.