„Scholier Kruiningen moet zich beter gaan gedragen”
Pesten, vloeken, spullen afpakken van een ander, vuurwerkoverlast, brutaal gedrag, vernielingen, winkeldiefstal: ook in een plattelandsdorp als Kruiningen maken scholieren zich schuldig aan negatief gedrag. De gemeente zette samen met andere betrokken partijen een campagne op touw om daar iets aan te doen. De aftrap daarvan vond dinsdag plaats.
Op een aantal strategische plekken in Kruiningen, zoals bij de scholen en het voetbalveld, komen borden te staan die schooljeugd er in positieve taal op wijzen dat ze rekening moeten houden met een ander. De drie basisscholen in het dorp signaleren toenemend negatief gedrag onder leerlingen uit de hoogste groepen.
Begin dit jaar staken de schooldirecteuren de koppen bij elkaar over dit probleemgedrag. Ook vertegenwoordigers van de gemeente dachten mee, onder wie een jongerenwerker, een sportcoach en enkele vrijwilligers.
Nu is er dan een aanpak, met als naam ”Ons Kruiningen”. De campagne is gericht op positief gedrag en respect voor de ander onder scholieren.
Kleurrijk
In het kader van de campagne onthulde José van Egmond, burgemeester van Reimerswaal, samen met een aantal groepachtleerlingen dinsdag in het gemeentehuis een bord. Het was het eerste exemplaar van een aantal opvallende, kleurrijke borden die verspreid door het dorp komen te staan.
De groepen acht van de drie basisscholen in het dorp waren bij de onthulling. Op de borden staan verschillende slogans over omgaan met anderen, zoals ”Vriendelijke taal is onze taal”, ”Wij zorgen voor elkaar en onze spullen” en ”Wij zijn samen verantwoordelijk voor wat hier gebeurt”.
Goedemorgen
Het doel van de campagne: het bevorderen van respect. Dat is nodig omdat leerlingen laten blijken niet altijd te weten wat voor gedrag normaal is en wat niet, zeggen burgemeester Van Egmond en Jan de Vlieger, gemeentelijk coördinator sociaal domein. „De aanpak Ons Kruiningen gaat over normen en waarden”, vat De Vlieger samen. „We willen kinderen bewust maken van die normen en waarden, zodat een positieve gedragsverandering ontstaat.” Die begint in het klein, stelt Van Egmond. „Denk aan terug groeten als iemand „goedemorgen” zegt, of reageren als iemand je aanspreekt.”
De burgemeester wijst erop dat veel partijen betrokken zijn bij de campagne: van scholen en kerken tot de voetbalclub, het zwembad, de tennisvereniging en de supermarkt. „Opvoeden doe je thuis, maar ook op straat, op het schoolplein en langs het sportveld”, vindt Van Egmond.„ Als je bijvoorbeeld niet wilt dat je kind schreeuwt op straat, moet je dat als ouder zelf ook niet doen.”
Niels Markus, directeur van de reformatorische Dr. A. Comrieschool, een van de drie basisscholen in Kruiningen, ziet de aanpak als een burgerschapsproject. „We proberen te stimuleren dat we hier in het dorp in sociaal opzicht dezelfde taal spreken, dat we betrokkenheid op elkaar tonen, verantwoordelijkheid nemen, maar ook de ander wijzen op diens verantwoordelijkheden.”
Volgende week donderdag is er in het dorpshuis een bijeenkomst waar de aanpak Ons Kruiningen nader wordt toegelicht. „Alleen samen kunnen we een positieve verandering voor elkaar krijgen”, zegt burgemeester Van Egmond. „Daarom nodigen we alle Kruiningers uit om donderdag op een positieve manier mee te denken.”