OpinieCommentaar

NSC wordt steeds meer een ‘gewone’ partij

Medeoprichter en voorzitter van Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper is maandag per direct opgestapt. Zijn terugtreden komt na een klacht over machtsmisbruik in een eerdere functie. Na onderzoek van hoogleraar Rob van Eijbergen, op verzoek van NSC, besloot hij de eer aan zichzelf te houden. Pieper is, na woordvoerder Onno Aerden, de tweede persoon die na een korte tijd opstapt bij de partij van Pieter Omtzigt. De vraag, vooral op sociale media, is nu of de cancelcultuur in de politiek niet te ver is doorgeslagen. Het antwoord op die vraag lijkt vooral gestempeld te worden door sympathie of antipathie voor Omtzigt.

Hoofdredactie
3 October 2023 13:12Gewijzigd op 3 October 2023 13:15
Hein Pieper. Beeld Ivo Hutten
Hein Pieper. Beeld Ivo Hutten

Wat nu precies het machtsmisbruik van Pieper geweest zou zijn, wilde een woordvoerder van NSC niet zeggen. Diverse media berichtten echter dat Pieper mogelijk de hand gehad zou hebben in het ontslag van een medewerker die meende dat de computer van Pieper door het kijken van porno zou zijn vastgelopen. Een en ander speelde zo’n twintig jaar geleden bij een stichting waar Pieper toen werkte.

NSC heeft, toen er een klacht over Pieper binnenkwam, direct een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie laten doen. De uitkomst daarvan heeft ertoe geleid dat Pieper, die vroeger lid was van het CDA en voor die partij ook nog kort Kamerlid is geweest, terugtrad.

Voorop kan dus gesteld worden dat de partij van Omtzigt correct heeft gehandeld door de geruchten niet weg te wuiven, maar een onderzoek in te stellen. NSC heeft dan ook een naam hoog te houden als het gaat om de politieke cultuur die de partij voorstaat. Het moet klaar zijn met doofpotten, schimmige dealtjes die gesloten worden in achterkamertjes en vriendjespolitiek, zo vindt NSC. Kandidaat-Kamerleden zijn allemaal streng gescreend omdat Omtzigt natuurlijk ook wel weet dat zijn partij en zij die op de lijst van NSC staan met argusogen bekeken worden.

Maar er is ook een andere kant. Fervente aanhangers van Omtzigt verdragen het nu blijkbaar niet dat ook hij een normaal mens is die mensen verkeerd kan beoordelen of verrast kan worden door negatieve zaken uit hun verleden. Van de weeromstuit beginnen ze daarom nu uit te halen naar de zogenoemde cancelcultuur. Als je zo met mensen omgaat, kan dat er alleen maar toe leiden dat straks niemand meer de politiek in wil, zo menen ze. En daar hebben ze een punt. Wie een functie in het publieke bestuur aanvaardt, komt onder een vergrootglas te liggen. En als er eenmaal iets negatiefs gevonden is, is het direct einde verhaal. De publieke opinie is ongenadig. De vraag is echter wel of mensen die nu op dat ongenadige aanslaan, dat ook gedaan zouden hebben als Pieper voorzitter was geweest van de VVD of de PVV.

Hoe akelig deze kwestie voor betrokkenen ook is, het maakt wel duidelijk dat Omtzigt niet onfeilbaar is en dat de NSC een gewone politieke partij is die net als andere partijen niet boven Haagse perikelen verheven is. Laat dat, in alle verlies, dan de winst zijn.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer