Economie

Links wil enquête over veevoersector

De Nederlandse veevoerbedrijven hangt een parlementaire enquête boven het hoofd. Verscheidene fracties in de Tweede Kamer overwegen dit zware middel in te zetten om de onderste steen boven te krijgen over de handel en wandel van de sector.

Redactie politiek
3 February 2005 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:11

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP spraken zich woensdag in het spoeddebat over het uitgelekte rapport over milieucriminaliteit uit voor een dergelijk onderzoek. Na herhaalde schandalen met veevoer willen zij nu voor eens en voor altijd opheldering van de betrokken bedrijven zelf. D66-kamerlid Van der Ham sluit steun aan een enquête niet uit.

Met name de linkse oppositie pleitte woensdag in het debat voor meer duidelijkheid over het beeld uit het geheime rapport dat bedrijven in de afvalverwerking en veevoerproductie de milieuregels massaal en systematisch aan hun laars lappen. Daarnaast willen zij graag dat het kabinet man en paard zou noemen.

De ministers Donner van Justitie en Veerman van Landbouw en staatssecretaris Van Geel van Milieu konden die gewenste duidelijkheid niet geven. Het stuk is en blijft wat de minister van Justitie betreft vertrouwelijk. Openbaarmaking van het rapport zou slechts een premie zetten op het laten lekken van geheime stukken, stelde Donner. Bovendien is de tekst van het rapport volgens hem in hoge mate speculatief en daardoor niet geschikt voor publicatie. De presentatie van het rapport zou slechts overdreven beelden van de werkelijkheid bevatten.

SGP’er Van der Vlies maakte zich nog zorgen om de schade die de veevoedersector ondervindt van de publicatie van het geheime rapport. Hij vroeg zich af of instanties gelekte stukken wel mogen publiceren, of dat zoiets moet worden gezien als helen.

De minister van Justitie toonde zich woensdag bereid enkele passages over bestuurlijke integriteit in vertrouwen nader toe te lichten aan de Kamer. Dat gedeelte uit het rapport berust volgens hem op de bewering van één milieuambtenaar. Donner legde uit dat dat soort gegevens in het rapport worden uitvergroot om te bekijken waar de preventie zich op moet richten.

Minister Veerman zei dat het rapport over bijvoorbeeld de MPA-affaire niets nieuws bevatte. „Het is een opgewarmd prakje.” Op het gebied van voedselveiligheid, controle op de „kwetsbare, gevoelige sectoren” als de diervoedersector, afvalverwerkingsbedrijven en asbestverwijderaars zijn tussentijds flink wat verbeteringen doorgevoerd, betoogden Veerman en Van Geel. De kaderwet diervoerders geeft de overheid de mogelijkheid bij een voedselcrisis zelf in te grijpen door bijvoorbeeld verdachte producten uit de schappen te halen. ChristenUnie-kamerlid Slob pleitte er woensdag voor vertrouwen te geven aan die wet en de werking ervan te bekijken.

Veerman benadrukte in het debat dat de bedrijven in principe eerst zelf verantwoordelijk zijn voor de praktijken in hun sector en de overheid slechts steekproefsgewijs de boel in de gaten kan houden. „Ik kan niet elke veevoerwagen controleren. De overheid heeft de stok, de sector heeft de plicht.”

Een woordvoerster van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) maakte woensdag bekend dat de VWA begin deze week een partij van bijna 3,7 miljoen kilo veevoer van Nederlandse makelij heeft laten blokkeren. Het voeder bevat waarschijnlijk te veel dioxine. De partij zogenoemde grasbrok was bestemd voor Britse en Nederlandse veehouders. De VWA heeft de hele voorraad volgens de woordvoerster kunnen achterhalen voordat het vee ervan gegeten had. De dioxinevervuiling is vermoedelijk ontstaan door broei in de lading grasbrok.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer