Endri wordt soms als klein kind behandeld omdat hij in een rolstoel zit
Om starende blikken maakt Endri Sulaj (23) zich niet meer druk. Maar door wildvreemden over zijn hoofd geaaid worden, dat gaat ook hem een stap te ver. „Door die rolstoel doen mensen soms of ik een klein kind ben.”
Meer dan een op de drie Nederlanders vindt het lastig zich een houding te geven tegenover iemand met een lichamelijke beperking, blijkt uit recent onderzoek door De Zonnebloem. Meer dan driekwart van de mensen met een lichamelijke beperking merkt dit weleens. Hoog tijd voor actie in deze Week van de toegankelijkheid, vindt De Zonnebloem, die ernaar streeft dat iedereen mee kan doen in de samenleving.
Endri Sulaj is een van de gezichten van de campagne. De twintiger heeft de ziekte van Duchenne, die de spieren steeds verder aantast. Daardoor zit Sulaj inmiddels in een elektrische rolstoel en heeft hij veel hulp nodig. Als hij zijn pen laat vallen en die rolt een paar centimeter van zijn hand weg, dan kan hij hem alleen met de grootste moeite te pakken krijgen. Toch is Sulaj, die op TikTok filmpjes maakt over zichzelf, positief ingesteld, blijkt al snel in het gesprek.
Merk jij ook dat mensen zich lastig een houding weten te geven vanwege jouw handicap?
„Ja, zeker. Sommige mensen denken dat ik niet slim genoeg ben om een gesprek mee te voeren. Ze gaan dan met mijn begeleider praten. Aanstaren gebeurt ook altijd wel. Maar ik heb geleerd om er niet te veel bij stil te staan. Het is niet mijn probleem, denk ik dan. Wel vind ik het echt stom als mensen me over mijn hoofd gaan aaien. Dat is me meermalen overkomen. Maar dan nog word ik niet zo snel boos.”
Waarom doe je mee aan de campagne?
„Zelf heb ik geleerd me niet veel aan te trekken van wat andere mensen vinden. Maar ik weet ook dat er mensen in een rolstoel zijn die liever niet naar buiten gaan, vanwege de starende blikken. Voor die mensen doe ik het.”
Heb je tips voor het omgaan met iemand met een lichamelijke beperking?
„Stel gewoon vragen als je ergens over twijfelt, net zoals je bij ieder ander zou doen. En misschien wel de beste tip: vel geen oordelen. Denk niet direct: die persoon zal vast heel ongelukkig zijn. Want een persoon in een rolstoel kan gelukkiger zijn dan iemand die wel kan lopen.”