Politiekbbb

Programma BBB moet vertrouwen kiezer herstellen

Het verkiezingsprogramma van de BBB is volledig gericht op herstel van vertrouwen van de burger in politiek en overheid. Dat valt te lezen in het document dat de partij van Van der Plas vrijdag naar buiten bracht.

8 September 2023 20:01Gewijzigd op 9 September 2023 12:34
BBB-leider Van der Plas. beeld ANP, Phil Nijhuis
BBB-leider Van der Plas. beeld ANP, Phil Nijhuis

Het programma opent met een algemeen deel, waarin het BBB-pleidooi voor een terugkeer naar de Naoberstaat centraal staat. Dit deel is een licht bewerkte versie van de H.J. Schoolezing die Caroline van der Plas maandag uitsprak. Daarna volgt de gebruikelijke thematische opzet die correspondeert met de aandachtsgebieden van de Haagse ministeries, zoals onderwijs, zorg en veiligheid.

In de discussie over artikel 23 kiest BBB duidelijk positie: de vrijheid van onderwijs dient behouden te worden. Het programma spreekt zich verder niet uit over het burgerschapsonderwijs of de reikwijdte van het inspectietoezicht. Om meer positieve aandacht te genereren voor de praktische sector binnen het onderwijs wil BBB meer techniek- en praktijklessen op de basis- en middelbare school. De afkortingen mbo en hbo wil BBB wijzigen in pbo (praktisch beroepsonderwijs) en tbo (theoretisch beroepsonderwijs) om zo de termen lager en hoger te mijden. Opleidingen voor ambachtelijke beroepen moeten in ere worden hersteld, aangezien de samenleving zit te wachten „op meer vakwerk”, aldus BBB.

Stevige plannen heeft BBB om een eind te maken aan de problemen in de zorg. De stevigste is om rigoureus te schrappen in bureaucratische systemen „die ertoe geleid hebben dat een verpleegkundige ongeveer 40 procent van haar tijd besteedt aan papier en die één van de hoofdredenen vormen waarom werknemers de zorg verlaten”. Als het aan BBB ligt, bepaalt de zorgverlener voortaan wat passende zorg is en niet de zorgverzekeraar.

De medisch-ethische paragraaf van BBB maakt duidelijk dat de partij geen plannen heeft voor bijvoorbeeld een strengere abortuswet. Wel rept de tekst over extra aandacht aan de preventie van ongewenste zwangerschap, „specifiek in bepaalde wijken waar abortus gemiddeld vaker voorkomt”. De huidige euthanasiewet is voor BBB geen taboe. De partij wil voldoende investeringen in expertisecentra over het levenseinde, waar patiënten terecht kunnen voor palliatieve sedatie of euthanasie. Ten aanzien van de embryowetgeving trekt BBB wel een duidelijke grens: geen embryokweek ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

In medisch-ethisch opzicht krijgen Kamerleden straks overigens ruimte om af te wijken van de tekst in het verkiezingsprogramma. „Kamerleden mogen een eigen afweging maken en afwijken van de partijlijn.”

Lockdown

Net als in de afgelopen jaren betoogt BBB ook in het programma dat Nederland zichzelf „wurgende stikstofregels” heeft opgelegd, die hebben geleid tot een economische lockdown. BBB denkt die te kunnen beëindigen door de huidige stikstofwet te schrappen. Die focust te veel op dieraantallen, hectares en stikstof, terwijl de focus moet zijn gericht op natuurkwaliteit, schrijft de partij. Er is één disclaimer: zolang de stikstofwet er wel is, wil ook BBB die uitvoeren „met oog voor mens en ondernemer”.

De BBB-asielparagraaf is van dien aard dat samenwerking met rechtse partijen, die immigratiebeperkende maatregelen willen treffen, tot de mogelijkheden behoort. De partij slaat stevige taal uit, zoals de invoering van een asielquotum van maximaal 15.000 asielzoekers per jaar. Om de omgevingskwaliteit te verbeteren, streeft BBB ernaar dat eenieder vanuit zijn woning minimaal drie bomen moet kunnen zien. Nog een opvallend puntje: niet de Kamer, maar de koning moet weer de regie nemen over de kabinetsformaties, vindt BBB.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer