Binnenland
Brabantse oppositie stekelig over ‘onduidelijk’ coalitieakkoord

De oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Brabant reageerden vrijdag stekelig op het coalitieakkoord dat VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant hebben gesloten. Ze vinden het bestuursplan te vaag.

ANP

„Dit akkoord zit vol escapes met woorden als ‘tenzij’ of ‘indien mogelijk’ „, stelde fractievoorzitter John Frenken van de BBB, veruit de grootste partij in de Staten. „Brabant is verworden tot een grote escaperoom waarin alle Brabanders gevangen zitten.”

BBB onderhandelde oorspronkelijk mee voor deelname aan de coalitie, maar zette zichzelf voor de zomer buitenspel door op het allerlaatste moment nog met veel extra eisen te komen.

De coalitiepartijen willen Brabant van het stikstofslot halen; in de provincie kunnen nu geen nieuwe bouwvergunningen worden verleend, omdat de stikstofruimte op is. Zo overwegen de partijen om zonnepanelen mogelijk te maken voor elke Brabander, door renteloze leningen te verstrekken.

De oppositiepartijen wilden weten waar dergelijke maatregelen van moeten worden betaald, maar dat konden de partijen die gaan regeren nog niet zeggen. „U krijgt volgend jaar de kans om mee te beslissen over hoe we de middelen gaan inzetten, is het dan nog niet goed?”, wilde SP-voorman Nico Heijmans weten.

Ook CDA-fractievoorzitter Ronnie Buiks oordeelde dat het akkoord geen helderheid geeft over hoe de plannen moeten worden uitgevoerd. „Er moet veel worden verkend en onderzocht, maar concrete plannen, ho maar! Het is onaf, een potpourri. Er staat voor iedereen wel iets tussen, maar waar het betaald van wordt is nog in nevelen gehuld.”

De PVV zag in het akkoord nauwelijks verandering in vergelijking met de afgelopen jaren en voorman Alexander van Hattem noemde de taakverdeling onduidelijk. „Er zijn vier gedeputeerden die over stikstof gaan en u gijzelt de samenleving met het opgelegde stikstofslot. Het is een zelfgenoegzame bestuurlijke middelvinger.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer