VN pleit voor minimumleeftijd voor gebruik AI op school
Jonge kinderen zouden op school niet zomaar gebruik moeten kunnen maken van kunstmatige intelligentie (AI), waaronder chatbots als ChatGPT. Daartoe roepen de Verenigde Naties op. De onderwijsorganisatie van de VN, UNESCO, pleit voor strikte regels voor het gebruik van AI-tools in klaslokalen, inclusief het beperken van het gebruik ervan tot oudere kinderen.
De richtlijnen die de UNESCO heeft opgesteld adviseren een minimumleeftijd van dertien jaar. Dat is de leeftijd die ChatGPT eerder zelf ook heeft voorgesteld. UNESCO erkent dat er ook deskundigen zijn die vinden dat die leeftijdsgrens nog te laag is en eigenlijk verhoogd zou moeten worden naar zestien jaar.
Volgens het in Parijs gevestigde instituut kan AI gevolgen hebben voor het emotionele welzijn van kinderen. Als ze in de klas dingen leren van dergelijke programma’s in plaats van menselijke leraren, zouden ze kwetsbaar kunnen worden voor manipulatie. „Generatieve AI kan een enorme kans bieden voor de menselijke ontwikkeling, maar kan ook schade veroorzaken”, stelt Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO.
UNESCO is niet alleen maar negatief over kunstmatige intelligentie, maar ziet ook kansen. AI zou sommige kinderen ook kunnen helpen. Maar de tools zouden alleen veilig en effectief zijn als docenten, leerlingen en onderzoekers een rol krijgen bij het ontwerpen ervan en overheden het gebruik ervan zouden reguleren.
ChatGPT baarde het afgelopen jaar veel opzien. Dit omdat het een vorm van AI gebruikt die veel verder ging dan eerdere modellen die beschikbaar waren voor het grote publiek. De chatbot kan bijvoorbeeld op basis van enkele aanwijzingen zelf teksten schrijven die nauwelijks te onderscheiden zijn van door mensen gecreëerd werk.
Maar er klonk ook veel kritiek. In scholen en op universiteiten zouden leerlingen en studenten chatbots kunnen gebruiken om complete werkstukken en papers te schrijven. De snelle ontwikkeling van AI leidde ook tot zorgen over bijvoorbeeld de snelheid waarmee desinformatie kan worden verspreid. In Brussel wordt al aan Europese regels voor AI gewerkt.
Een punt waarover ook zorgen zijn is dat je door gebruik van een AI-tool intellectuele eigendomsrechten van anderen kan schenden. Chatbots genereren namelijk tekst op basis van al bestaande teksten die met AI „gelezen” zijn. Hierover probeerde Microsoft consumenten donderdag gerust te stellen. Als er klanten zijn die hierdoor in de problemen komen, neemt het techconcern eventuele boetes voor zijn rekening.