Buitenland
Blinken: we zien vooruitgang in het Oekraïense tegenoffensief

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat „we goede vooruitgang in het Oekraïense tegenoffensief zien”. Blinken is woensdag aangekomen in Kyiv voor een verrassingsbezoek. „Ik word elke keer getroffen door de buitengewone moed en veerkracht van het Oekraïense volk”, zei Blinken.

ANP

Geflankeerd door zijn Oekraïense ambtgenoot Dmitry Koeleba, zei Blinken dat hij in Kyiv is om te benadrukken dat „de VS achter Oekraïne staan, terwijl het land zich verweert tegen agressie”. Blinken zei dat de VS op de lange termijn Oekraïne blijven steunen, om te zorgen dat niet alleen militaire successen worden behaald, maar dat ook de Oekraïense democratie en economie kunnen opbloeien. Vermoedelijk zal hij een nieuw steunpakket voor Oekraïne aankondigen ter waarde van 1 miljard dollar (930 miljoen euro).

Blinken zal tijdens zijn tweedaagse bezoek ook president Volodymyr Zelensky ontmoeten. Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleder aan Oekraïne sinds dat land het tegenoffensief begon. Volgens CNN zal Blinken onder andere worden bijgepraat over de vorderingen rond de Oost-Oekraïense stad Bachmoet, waar Zelensky dinsdag een bezoek bracht aan het front.

Hoog op de agenda staat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, later deze maand in New York, zegt een hoge ambtenaar van het Amerikaanse buitenlandministerie tegen verslaggevers van CNN. „Het is belangrijk dat Oekraïne aan bondgenoten en andere partners wereldwijd blijft uitleggen wat er gebeurt en waarom steun nodig blijft”, aldus de ambtenaar. „De mogelijkheid om af te stemmen in aanloop naar New York is zeer belangrijk.”

Blinkens bezoek komt op een moment van toenemende kritiek op de steun die de VS leveren aan Oekraïne. Met name Republikeinse presidentskandidaten werpen zich op tegen de inmiddels 43 miljard dollar (40 miljard euro) militaire steun die Kyiv heeft ontvangen om de oorlog tegen Rusland te kunnen financieren.

Het is de derde keer dat Blinken het land bezoekt in anderhalf jaar. De vorige keer was in september vorig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer