Binnenland
Gemeente Eersel dreigt honden zelf weg te halen bij fokker

De gemeente Eersel dreigt de acht honden die onlangs ondanks een verbod werden ontdekt bij een omstreden fokker zelf weg te halen. Mocht blijken dat de honden bedrijfsmatig gehouden worden, dan geeft de gemeente de fokker twee weken om de honden zelf van de hand te doen, op straffe van een dwangsom van 2500 euro per week. Zijn de dieren daarna nog steeds bij de fokker, dan grijpt de gemeente in, laat een woordvoerster dinsdag weten.

ANP

Na een uitspraak van de Raad van State dat de fokkerij in strijd is met het bestemmingsplan en dat de fokker er moet verkassen, heeft de gemeente hem een dwangsom van 25.000 euro opgelegd. Die worden in schijven van 2500 euro per week dat de man in overtreding is, opgehaald, met een maximum van tien weken. De man bleef al acht weken in gebreke, waardoor de gemeente inmiddels al voor 20.000 euro aan dwangsommen heeft verbeurd. Blijft de fokker honden houden, dan kan de gemeente hem nog twee keer een dwangsom opleggen voordat de dieren worden weggehaald.

Na de acht gemeentelijke dwangsommen greep de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in mei in, en haalde alle honden weg omdat ze er slecht aan toe zouden zijn. De fokker mocht sindsdien voorlopig geen honden meer houden. Maar boa’s van de gemeente ontdekten onlangs toch weer acht honden. De eigenaar zegt dat hij deze honden privé houdt en niet bedrijfsmatig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer