BinnenlandVijf vragen aan
„Huidig migratiebeleid zorgt voor moderne vorm van Apartheid”

Migratie is niet een probleem, maar een oplossing en een kans. Europese buitengrenzen moeten daarom worden geopend.

In Ter Apel sliepen migranten vorig jaar augustus ​in de buitenlucht. beeld ANP, Jilmer Postma
In Ter Apel sliepen migranten vorig jaar augustus ​in de buitenlucht. beeld ANP, Jilmer Postma

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie MiGreat, die woensdag in aanloop naar de verkiezingen een eigen programma presenteert. Politieke partijen mogen de plannen overnemen.

19566476.JPG
Roos Ykema. beeld RD

Roos Ykema (28), directeur van MiGreat, ziet migratie als een mensenrecht. „Volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is het niet toegestaan te discrimineren op basis van huidskleur, sociale status of nationaliteit. Europees migratiebeleid is precies dat: discriminatie op basis van nationaliteit. Voor migranten zijn ook andere rechten in het geding. Vaak mogen ze niet werken, krijgen ze slecht onderdak en amper toegang tot zorg.”

Westers migratiebeleid is volgens Ykema een moderne vorm van Apartheid. „In Zuid-Afrika had je aparte restaurants voor witte en zwarte mensen. Nu proberen we op wereldschaal scheiding aan te brengen tussen arme, gekleurde mensen en rijke, witte mensen.”

MiGreat gelooft dat de wereld een betere plek wordt door migratie. Op basis waarvan?

„Onderzoek wijst uit dat de ongelijkheid daalt als arme mensen vrij mogen migreren. Nu al sturen migranten tien keer zoveel geld naar huis als er aan ontwikkelingsgeld wordt uitgegeven. Als iedereen mag migreren en niet meer voor een dollar per dag hoeft te werken, wordt dat nog beter.

Het toestaan van migratie zal ook het barbaarse geweld tegen vluchtelingen doen ophouden. Elk jaar sterven enkele duizenden mensen op zee. De grens van Europa is de dodelijkste ter wereld. Ik heb een jaar in Bosnië gewerkt. Daar kwamen migranten naar een kliniek om hun tenen te amputeren, omdat ze van de grenswacht blootsvoets in de sneeuw moesten staan.

De wereld wordt ook een betere plek, omdat migranten niet meer maanden- of zelfs jarenlang opgesloten zijn in asielzoekerscentra in Nederland zonder te mogen werken.”

Wat hoopt u met dit programma te bereiken?

„Het einddoel is dat mensen vrij kunnen migreren, ook naar de Europese Unie. Bij de volgende verkiezingen hopen we dat een aantal partijen gaat pleiten voor meer reguliere migratiemogelijkheden, bijvoorbeeld door het versoepelen van de criteria voor werkvisa en familiehereniging. En dat Nederland niet langer meebetaalt aan geweld aan de EU-grens. Stapsgewijs komt het einddoel dan dichterbij.”

Wat is uw diepste drijfveer?

„Ik ben niet religieus, dus ik baseer me niet op religieuze waarden. Ik geloof simpelweg dat ieder mens gelijk en vrij zou moeten zijn. Mijn grootste privilege was dat ik geboren ben in Nederland en daarom een Nederlands paspoort heb. Ik mag daarom vrij reizen. Andere mensen gun ik dezelfde rechten. Rechten die vanzelfsprekend zouden moeten zijn.”

Stel: alle grenzen zijn open en er migreren miljoenen mensen naar Europa, gewoon omdat het kan en mag. Dat levert toch enorme problemen op?

„Als je de grenzen opengooit, zal er eerst zeker een grote toestroom zijn. Maar het is de vraag of er echt zóveel mensen zullen komen. Toen de EU de binnengrenzen opende, leidde dat ook niet tot de geschetste horrorbeelden over migratie.

De extra migranten zullen druk uitoefenen op voorzieningen, zeker. Maar dat ze onze huizen inpikken is te eenzijdig. Ze zullen ook bijdragen. Misschien zijn de migranten wel de mensen die onze woningen gaan bouwen. Juist met de vergrijzing en de personeelstekorten in Nederland moeten we ons eerder zorgen maken over te weinig dan over te veel migratie.”

Voor migratie zijn, betekent dat automatisch ook minder nationalistisch zijn?

„Zeker. Ik ben voor het afschaffen van onderscheid op basis van nationaliteit. Dat betekent niet per definitie dat er dan een supranationale wereldstaat komt. Binnen de EU hebben we ook nog steeds onze eigen cultuur, eigen taal en eigen wetten. Het gaat erom dat een land toegankelijk is voor iedereen die zich daar thuisvoelt. Dus niet op basis van bloed, maar op basis van eigen keuze.”

Roos Ykema, voorzitter van MiGreat, over programma over migratie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer