Kerk & religie

Ook moskee Almelo en soefi-tempel Katwijk bij Grootste Museum Van Nederland

Het ”Grootste Museum van Nederland” groeit door. Het landelijke project waarvoor kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, wordt uitgebreid met moskeeën, tempels en migrantenkerken.

Jan Kas
14 July 2023 18:59
Interieur van de Kathedraal van de Heilige Nikolaas. beeld Femke Lockefeer
Interieur van de Kathedraal van de Heilige Nikolaas. beeld Femke Lockefeer

Als eerste sluit deze maand de Yunus Emre-moskee in Almelo aan, in september volgt de soefi-tempel Universel Murad Hassil in Katwijk aan Zee en in oktober de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Sinds de opening in 2017 hebben miljoenen bezoekers kennisgemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken van de aangesloten kerken en synagogen.

Met de deelname van moskeeën en tempels wordt een volgende stap gezet in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed. Het Grootste Museum van Nederland verwacht in het komende jaar nog met minstens acht andere religieuze locaties een partnerschap aan te gaan. „Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl gebedshuizen in heel het land adembenemend mooi zijn”, aldus Museum Catharijneconvent.

De nieuwe locaties vergroten niet alleen de landelijke dekking, ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken, aldus het museum. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die de bezoeker meeneemt langs de bezienswaardigheden.

De Yunus Emre-moskee in Almelo, de oudste nieuwgebouwde Turkse moskee van Nederland, werd in 1974 geopend. Lokaal is het gebouw bekend als ”de Witte Moskee”. De overheid financierde de bouw ervan voor een deel via de inmiddels afgeschafte Wet Premie Kerkenbouw. Ook textielfabrikant Ten Cate betaalde mee, uit solidariteit met de Turkse werknemers. Sinds een verbouwing in 1989 is er plek voor duizend mensen.

De soefitempel in Katwijk, ten zuiden van de boulevard aan de rand van de duinen, werd in 1969 gebouwd. Het is de enige tempel van het universeel soefisme ter wereld. De zaal in de tempel biedt plaats aan ongeveer 120 bezoekers. Geregeld worden er op zondag bijeenkomsten gehouden.

De Kathedraal van de Heilige Nicolaas in Rotterdam werd in 1957 in gebruik genomen. De kerk in byzantijnse stijl werd opgedragen aan Nicolaas van Myra, beschermheilige van zeelieden. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden enkele Griekse reders zich in Rotterdam. Bij veel Griekse zeelieden op doorreis ontstond behoefte aan een Grieks-orthodoxe kerk.

Tot het Grootste Museum van Nederland behoren al de Basiliek van de Heilige Nicolaas en de Portugese Synagoge in Amsterdam, de Grote Kerk in Breda, de synagoge in Enschede, de Sint-Jan in Gouda, de KoepelKathedraal in Haarlem, de Cenakelkerk in Heilig Landstichting, oude Groninger kerken in Krewerd, Middelstum, Midwolde en Pieterburen, de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee in Maastricht, de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara in Oudenbosch, de Munsterkerk in Roermond, de Domkerk in Utrecht, de Sint-Jan de Doper in Waalwijk, de Walburgiskerk in Zutphen en Academiehuis Grote Kerk in Zwolle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer