Kloosterdorp Steyl komt onder bestuur van erfgoedorganisatie BOEi
Erfgoedorganisatie BOEi wordt de bestuurder van kloosterdorp Steyl bij Venlo. Zij krijgt daarmee de verantwoordelijkheid over beheer en behoud van het dorp.
BOEi vervangt het bestuur van Stichting Kloosterdorp Steyl, die sinds 2016 diverse monumentale gebouwen met omvangrijke karakteristieke kloostertuinen in erfpacht en beheer heeft. De stichting liet eerder dit jaar weten op zoek te zijn naar een partner om „uitdagingen op te pakken en projecten verder te brengen”.
Al sinds 2005 is BOEi op en af betrokken bij projecten in Steyl, vaak voor onderzoek naar haalbaarheid van herbestemming. Ze brengt expertise en ervaring als eigenaar, verhuurder en opdrachtgever van restauraties en herbestemmingen in. BOEi heeft ruim 200 gebouwen in beheer en zo’n 400 huurders. De afgelopen maanden deed de organisatie onderzoek naar de toekomst van het Limburgse dorp.
„De rol van BOEi wordt nu steviger”, zegt voorzitter Bart Lickfeld van Stichting Kloosterdorp Steyl. „Steyl is klaar voor een volgende stap.” Daarbij werkt BOEi samen met lokale betrokkenen, waaronder de gemeente Venlo.
Ook directeur Arno Boon van BOEi spreekt van een logisch vervolg. „In Steyl is het van belang dat de binding die er is tussen de monumenten en huurders, maar ook de plaatselijke gemeenschap nog beter in beeld komt en dat die energie wordt benut. Monumenten zijn tegenwoordig niet meer alleen van monumentendeskundigen, maar van iedereen. Dit soort gebiedsontwikkeling is geen eenvoudige opgave, waar maar zeer weinig partijen goed voor toegerust zijn.”
In het kloosterdorp aan de oever van de Maas waren van oudsher drie kloosterordes gevestigd: de missiecongratie Societas Verbi Divini, het Heilig Hartklooster en het Heilige Geestklooster. De meeste gebouwen en tuinen zijn rijksmonument. Het Rijk heeft een groot deel van het dorp in 2008 aangewezen als beschermd dorpsgezicht, de provincie Limburg heeft het dorp het predicaat regionaal cultureel erfgoed toegekend. Inmiddels worden veel gebouwen niet meer gebruikt zoals tijdens de bloeitijd van de kloosterorden. De toegenomen leegstand maakt restauratie, onderhoud en herbestemming noodzakelijk.