Binnenland
EU-parlement beslist over omstreden natuurherstelwet Timmermans

Het voltallige Europees Parlement stemt woensdag in Straatsburg vanaf 12.00 uur over de omstreden natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Het parlement is er zo over verdeeld dat van tevoren niet valt te zeggen of er een meerderheid is die de wetsvoorstellen direct naar de prullenmand zal verwijzen, of dat er genoeg voorstanders zijn om er toch mee aan de slag te gaan.

ANP

Volgens ingewijden zijn de linkse partijen, die voor een Europese natuurherstelwet zijn, tot het laatste moment nog bezig om twijfelaars over de streep te trekken. Ze zoeken die onder de wat progressievere christendemocraten en vooral bij de liberalen, die onderling niet op één lijn zitten en woensdagavond nog met elkaar vergaderden. De leiding van de fractie van christendemocraten (EVP) is faliekant tegen de natuurherstelwet in de huidige vorm, en wil dat Timmermans een nieuwe poging doet.

Eerder verwierpen de parlementscommissies landbouw en visserij de voorstellen van Timmermans. De leden van de belangrijke milieucommissie kwamen er eind juni niet uit. Verwerpen lukte niet maar een gezamenlijke positie bepalen evenmin. De plenaire stemming moet nu uitkomst brengen.

Timmermans heeft eerder bezworen dat hij niet met een nieuw voorstel komt als het parlement zijn wetsvoorstel verwerpt. De afgelopen weken heeft hij al enkele handreikingen gedaan. Als er wel een ’ja’ voor de wet uit komt, gaan het parlement en de lidstaten, die eerder al hun fiat gaven aan Timmermans plannen, met de Europese Commissie onderhandelen over definitieve wetgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer