NAVO frist verdedigingsplannen tegen Rusland op
De NAVO-landen zijn het eens over nieuwe plannen om de verdediging van de alliantie voor het eerst sinds de Koude Oorlog weer op orde te brengen. De plannen schrijven onder meer voor wat iedere lidstaat moet doen in het geval van een aanval. Enkele laatste bezwaren van Turkije zijn uit de weg geruimd, zeiden NAVO-bronnen maandag.
De NAVO richtte zich sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer op het pareren van grote rivaal Rusland. De westerse militaire alliantie was vooral druk met conflicten elders in de wereld. Nu Rusland en het Westen weer frontaal tegenover elkaar zijn komen te staan en het Kremlin oorlog voert in Oekraïne, acht de alliantie verse verdedigingsplannen nodig.
Het bondgenootschap kan straks binnen een maand 300.000 militairen op de been brengen om het grondgebied van de NAVO-landen te verdedigen. In de geheime plannen is uitgewerkt welke taak iedere lidstaat heeft en welke voorbereidingen die moet treffen. Het NAVO-territorium wordt in een noordelijk, centraal en zuidelijk deel verdeeld. Het NAVO-hoofdkwartier in het Limburgse Brunssum krijgt het commando over het middendeel, van de Baltische landen tot grofweg de Alpen.
Turkije
De NAVO-landen waren er al langer van overtuigd dat er nieuwe verdedigingsplannen moesten komen voor de oostflank van de alliantie. Sommige lidstaten vroegen om ook de onrustige zuidflank niet te vergeten. Turkije bijvoorbeeld voelt zich voortdurend bedreigd door gevaren uit Koerdische en andere hoek.
Maar het was een ander Turks bezwaar dat de goedkeuring van de plannen nog tot vlak voor de NAVO-top in Vilnius ophield. De regering in Ankara was het niet eens met sommige aardrijkskundige benamingen, die haar bijvoorbeeld te ‘Grieks’ waren, zoals Cyprus. Turkije en Griekenland zijn aartsvijanden die nog altijd ruziën om allerhande eilanden en wateren in hun grensgebied.
De leiders van de 31 bondgenoten buigen zich dinsdag en woensdag nog over onder andere de defensieplannen. Maar hun ambassadeurs proberen voor die tijd al zoveel mogelijk akkoorden te sluiten. Ze moeten patstellingen, laat staan ruzie, tussen de leiders voorkomen.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezegd dat de NAVO-lidstaten tijdens hun top in Vilnius moeten bevestigen dat
Oekraïne de facto lid is van de alliantie. „De meerderheid van het bondgenootschap staat pal achter ons”, zei Zelensky in zijn nachtelijke videoboodschap. „Toen we het lidmaatschap van de NAVO aanvroegen, zeiden we: de facto is Oekraïne al lid van het bondgenootschap. Onze wapens zijn de wapens van het bondgenootschap. Onze waarden zijn die van het bondgenootschap. Vilnius moet dit allemaal bevestigen.” Zelensky ontmoet in Vilnius de Amerikaanse president Joe Biden.