Staatssecretaris: Zorgelijk dat zo veel jongeren overgewicht hebben
Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid vindt het zorgelijk dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft. Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) wijt de cijfers, die stijgen ten opzichte van eerdere jaren, aan corona. Het Voedingscentrum pleit voor maatregelen.
Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal te zware jongeren. De staatssecretaris zegt keihard te werken aan maatregelen die mensen kunnen stimuleren gezonder te eten en meer te bewegen. Zo betrekt hij scholen bij het gezonder maken van hun leerlingen.
Beweging voorkomt en vermindert volgens Van Ooijen overgewicht. De bewindsman vindt het daarom zaak steviger in te zetten op het stimuleren hiervan. Hij komt deze maand met een plan.
Volgens het Voedingscentrum is het lastig overgewicht bij kinderen en jongeren terug te dringen, omdat maatregelen vaak vrijblijvend zijn. Bij de aanpak gaat het volgens een woordvoerster ook om „intrinsieke motivatie”.
Het Voedingscentrum onderstreept in de strijd tegen overgewicht het belang van maatregelen, waaronder het stimuleren van gezond eten. De kennisinstelling wijst op maatregelen die zijn voorgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Op de lijst staat onder meer een suikertaks op frisdrank en andere producten met toegevoegde suikers. Over de mogelijkheden van een suikertaks wil de staatssecretaris niets kwijt. Hij verwacht daarover eind 2023 meer te kunnen zeggen.
Leefstijl
Volgens JOGG, een organisatie die zich inzet voor een gezondere leefstijl, komt de stijging van overgewicht bij jongeren mogelijk door de coronamaatregelen en de daaropvolgende energie- en economische crisis.
In september 2020 voorspelde JOGG al de „negatieve effecten op de leefstijl van kinderen” van coronamaatregelen die het kabinet nam om de pandemie in te dammen. Dat zegt de organisatie in een schriftelijke reactie. Mede door de energie- en de economische crisis zijn deze negatieve gevolgen nog niet voorbij, schetst JOGG. „Uit onderzoek blijkt namelijk dat een economische crisis resulteert in een ongezondere levensstijl bij kinderen, met name bij kwetsbare groepen. Want kinderen die in armoede leven, hebben vaker overgewicht en lichamelijke en psychische klachten”, verklaart JOGG.
Het Kenniscentrum Sport & Bewegen meent dat jongeren te weinig bewegen omdat niet veel initiatieven bij hun interesse aansluiten. Van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar met overgewicht voldoet slechts 29 procent aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad om minstens een uur per dag aan matige intensieve inspanning te doen. Volgens het kenniscentrum hebben jongeren behoefte aan vrijheid en plezier bij het sporten.
Inwoners van Zuid-Holland bewegen minder vergeleken met andere Nederlanders. De provincie gaat actie ondernemen. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de aanbevelingen in een onderzoek van onder meer het Mulier Instituut naar het beweeggedrag van Zuid-Hollanders. De aanbevelingen behelzen onder meer het aantrekkelijker maken van fietsen, wandelen en openbaar vervoer als alternatief voor de auto.