„Integere” Pence meldt zich voor hoogste ambt in Amerika
Op het podium voor de Republikeinse presidentskandidatuur is het dringen geblazen. Met de aankondiging dat zowel voormalig vicepresident Mike Pence als oud-gouverneur Chris Christie zich volgende week kandidaat willen stellen, staan er straks negen kandidaten in de rij. Met oud-president Trump voorop.
Wat al lang werd verwacht, kondigde omroep CNN woensdagavond aan: Mike Pence zal op 7 juni officieel bekendmaken dat hij kandidaat is voor het hoogste regeerambt in de Verenigde Staten. Hij lanceert dan zijn campagne met een video en vervolgens een toespraak aan de Grand View University in Des Moines, de hoofdstad van de staat Iowa.
Over een mogelijke kandidatuur van Pence werd al lang gespeculeerd. Zelf zei hij steeds dat hij in juni een beslissing zou nemen. In de voorbije maanden was hij druk met het peilen van de stemming onder de Republikeinen. Pence bezocht diverse Amerikaanse staten om zijn autobiografie te promoten. Tussen de toespraken en signeersessies door sprak hij met vooraanstaande partijgenoten. Voor de meeste Amerikanen is de aankondiging van zijn kandidatuur amper nieuws.
Verwijdering
Verschillende Amerikaanse media meldden bijna tegelijk met het bericht over de voorgenomen kandidatuur van Pence dat ook dat de voormalige gouverneur van New Jersey, Chris Christie, een gooi naar het presidentschap wil doen. Hij is van plan om op dinsdag 6 juni een officiële mededeling daarover te doen tijdens zijn bezoek aan de plaats Manchester in de staat New Hampshire.
Beide nieuwe kandidaten waren tijdens de regering van president Trump zeer close met hem. Pence was de uiterst loyale vicepresident en Christie gold als een vertrouweling van The Donald.
Door de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2020 ontstond verwijdering tussen enerzijds Trump en anderzijds Christie en Pence. Eerstgenoemde weigerde mee te gaan in de bewering van de voormalige president dat de verkiezingen gestolen waren. Pence zwichtte niet voor de druk van zijn vroegere chef om als voorzitter van de Congresvergadering de verkiezingen ongeldig te verklaren.
Met de kandidatuur van Pence en Christie is het aantal mogelijke kandidaten voor de Republikeinse nominatie op negen gekomen. Andere concurrenten zijn onder anderen Nikki Haley, de voormalige ambassadrice bij de Verenigde Naties, Asa Hutchinson, de oud-gouverneur van Arkansas en Tim Scott, de zwarte senator uit South Carolina.
Dat grote aantal deelnemers wordt algemeen als voordeel voor de voormalige president Trump beschouwd, omdat de stemmen over zijn tegenstanders verdeeld worden. In de populariteitscijfers staat de oud-president aan kop.
Met afstand wordt Trump gevolgd door Ron DeSantis, de gouverneur van Florida die zich vorige week kandidaat stelde. DeSantis heeft korte tijd hogere ogen gegooid dan de oud-president, maar hij zakt inmiddels behoorlijk in de peilingen. Die trend zet zich door, zelfs na de recente rechterlijke uitspraak dat Trump 5 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan schrijfster E. Jean Carroll voor aanranding en smaad.
Integriteit
Wel klinkt er binnen de Republikeinse partij steeds luider gemor over de mogelijke kandidatuur van Trump. Zo zei Don Bacon, namens de Republikeinen lid van het Huis van Afgevaardigden, onlangs tegen CNN dat het niet verstandig is als Trump voor zijn partij presidentskandidaat wordt. „Hij gaat niet winnen. Trump zorgt alleen maar voor meer verlies, dat moeten we voorkomen.”
„Een grote groep Republikeinen is moe van alle verhalen over gestolen verkiezingen en van alle ruis rondom de oud-president”, zegt Jim Bennett, docent politicologie aan de conservatieve Bob Jones University. „Deze groep wil een stabiele persoon in het Witte Huis. Daarom was er aanvankelijk voorkeur voor DeSantis. Maar door diens onhandige uitspraken over Oekraïne en zijn ruzie met entertainmentgigant Disney waardoor het bedrijf besloot te vertrekken uit Florida is hij sterk gedaald in de peilingen. Bovendien is hij met zijn beheerste optreden geen partij voor Trump die alles uit de kast haalt om zijn tegenstanders uit te schakelen.”
Bennett verwacht niet dat Pence het uiteindelijk gaat redden om kandidaat te worden. Uit peilingen blijkt dat hij op dit moment niet meer dan 4 procent van de Republikeinen achter zich heeft. Dat zijn vooral evangelicals die zich aan de voormalige vicepresident verbonden weten door zijn serieuze christen-zijn en zijn verzet tegen abortus en tegen de radicale genderideologie.
„Helaas zijn dat niet de punten waarmee hij de gehele partij achter zich krijgt. Op andere politieke en economische thema’s is hij te weinig onderscheidend van de andere kandidaten. Bovendien is hij geen man die met veel spektakel de kandidatuur wil winnen. Pence is een man die zich onderscheidt door zijn integriteit. Maar jammer genoeg is dat nu net niet een kwaliteit waarmee je de deur van het Witte Huis opent”, aldus Bennett.