Binnenland
Defensie neemt maatregelen tegen personeelsleden die barbecueden met opleidingsgeld

Defensie overweegt maatregelen te nemen tegen militairen die opleidingsgeld hebben gebruikt voor een dure, meerdaagse barbecuecursus. De personeelsleden in kwestie ontvingen een barbecue, maar een deel van hen maakte de cursus niet af.

Redactie Achterkrant
Een Green Egg. beeld ANP, Jerry Lampen
Een Green Egg. beeld ANP, Jerry Lampen

Dat meldde De Telegraaf woensdag. Defensie verbiedt personeel het aannemen van geschenken. Dat is echter wel gebeurd toen de cursisten de Green Egg-barbecue ontvingen. Sommige deelnemers maakten de training niet eens af. Naar verluidt zagen zij van de hele opleiding of van een deel daarvan af in ruil voor de barbecue. Als dat klopt, is er sprake van valsheid in geschrifte.

In totaal schreven 32 Defensiemedewerkers zich in voor de cursus. Daarvoor kregen ze toestemming van hun werkgever. Deelname kostte zo’n 5000 euro, maar de groep kon voor 4500 euro de training volgen in tien dagdelen.

Defensiepersoneel ging vaker de fout in met cursussen, schrijft De Telegraaf. Mensen volgden autopoets-, golf-, yoga- of duikcursussen, soms zelfs inclusief vliegticket naar Curaçao. Een woordvoerder erkent richting het dagblad dat er ook „cursussen werden aangevraagd die in de hobbysfeer lagen”. Inmiddels betaalt Defensie alleen nog maar cursussen die vallen onder de Stimulering Arbeidsmarkt Positie, beter bekend als het STAP-budget.

Defensie heeft bij de marechaussee aangifte gedaan tegen de medewerkers. Voorbarig, vindt Michael Ruperti, advocaat van de cursisten. Sommigen van hen waren te goeder trouw, beweert hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer