Muziek
Cantateconcert bij afscheid Shunske Sato van Nederlandse Bachvereniging

Na tien jaar neemt Shunske Sato afscheid van de Nederlandse Bachvereniging, waar hij concertmeester, solist en de laatste vijf jaar artistiek leider was.

Redactie muziek
Shunske Sato. beeld Simon van Boxtel
Shunske Sato. beeld Simon van Boxtel

Sato koos voor zijn afscheidsconcert op 30 mei drie cantates die hem na aan het hart liggen. Het zijn werken over afscheid en over levenskunst. Het betreft BWV 26 ”Ach wie flüchtig, ach wie nichtig”, BWV 39 ”Brich dem Hungrigen dein Brot” en BWV 8 ”Liebster Gott, wenn werd ich sterben”.

„Een afscheid is een mijlpaal, een lijn die je trekt in je leven”, aldus de violist. „Dat vraagt om een boodschap. Bij elk concert dat ik programmeer is er een kapstok. Nu zijn de Bachvereniging en ik die kapstok. De drie cantates die ik koos, passen hier heel goed bij.”

BWV 26 en BWV 8 gaan volgens Sato over de vluchtigheid van het leven en de vergankelijkheid van alles om ons heen. Tussen deze afscheidscantates in koos de musicus voor BWV 39, voor hem een cantate over levenskunst. Sato: „In het kort is de boodschap van dit werk dat je je naaste lief moet hebben. Dat is een boodschap die altijd en zeker bij een afscheid zinvol is. Dit is hoe ik zou willen leven.”

Sato’s vertrek is ingegeven door zijn wens om meer ruimte te hebben voor andere dingen: „Ik weet dat ik dertig levens zou moeten leven om alle mooie muziek te leren kennen, uitvoeren en écht te verteren en begrijpen. En toch wil ik het blijven proberen. Het verlangen naar andere muziek dan bij de Bachvereniging, ander repertoire, speelde altijd aan de rand. Ik kon dat niet echt verder ontwikkelen. Nu komt daar ruimte voor.”

Het afscheidsconcert vindt plaats in de Grote Kerk van Naarden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer