Russisch vermeend succes in Bachmoet is van twijfelachtige aard
Verwarring alom over het lot van Bachmoet. De baas van huurlingenleger Wagner Groep, Jevgeni Prigozhin, was dit weekeinde de eerste om te verklaren dat de Oekraïense stad is gevallen. Het Russische ministerie van Defensie volgde korte tijd later met een soortgelijke uitspraak. Het departement in Moskou ondersteunde die bewering met filmbeelden van Russische militairen die ongehinderd door het centrum van Bachmoet liepen.
Het was echter de Oekraïense president Voldoymyr Zelensky die misschien nog wel de meeste onduidelijkheid schiep. „Bachmoet bestaat alleen nog in onze harten”, verklaarde hij tijdens de G7-top in Japan. Dat legde menigeen uit als een bevestiging van de Russische inname van de stad. Zijn kantoor haastte zich later te verklaren dat de woorden van het staatshoofd slechts duidden op de grootschalige verwoestingen in Bachmoet en dat Oekraïense troepen nog altijd delen van de buitenwijken in handen hebben. De strijdkrachten zouden inmiddels zelfs bezig zijn om de Russen in de tang te nemen.
De tegenstrijdige verklaringen over de situatie in en rond Bachmoet geven eens te meer aan hoe lastig het is om een juist beeld te krijgen over de ontwikkelingen in de strijd. Oorlogsretoriek en propaganda zijn beide partijen bepaald niet vreemd. En dus is het maar de vraag welke claims op waarheid berusten.
Duidelijk is inmiddels wel dat Oekraïne na maanden van extreem bloedige gevechten de controle over Bachmoet grotendeels kwijt is. Even duidelijk is dat een Russische inname niet meer dan een pyrrhusoverwinning is. De strijd rond de totaal verwoeste stad heeft aan tienduizenden Russen en huurlingen van Wagner het leven gekost. Van Bachmoet, waarvan de militair-strategische waarde volgens analisten betrekkelijk gering is, is vrijwel niets meer over.
Tegelijkertijd zou de val van Bachmoet wel een belangrijk symbolisch succes voor Moskou zijn. De stad is de afgelopen maanden uitgegroeid tot hét symbool van de uitzichtloze strijd tussen Rusland en Oekraïne. Als de Russen de langste slag in de oorlog tot nu toe weten te winnen, zal dat een van de eerste ‘opstekers’ zijn die de bevelhebbers aan president Vladimir Poetin kunnen melden. Maar dan wel een van twijfelachtige aard en relatief beperkte militaire waarde. Want zeker als de huurlingen van Wagner, zoals aangekondigd, zich de komende dagen uit Bachmoet zullen terugtrekken, is het maar de vraag of de reguliere Russische troepen daar stand kunnen houden. Vooral als het verwachte Oekraïense tegenoffensief van start gaat.
Intussen zijn de woorden van Zelensky maar al te waar: Bachmoet bestaat alleen nog in onze harten. Want niets in de roken puinhopen herinnert nog aan de stad waar eens 70.000 mensen woonden. Alles ademt dood en verderf en brengt slechts één boodschap: de totale zinloosheid van deze oorlog.