Consument

Recept: falafel

Voor ik, lang geleden, in Israël was, had ik nog nooit van falafel gehoord. Maar na één keer proberen was ik verkocht. Sindsdien speur ik bij een bezoek aan een grotere stad naarstig de straten af of er tussen de pizzabakkers en shoarmaverkopers misschien ergens een falafeltentje verstopt zit. Zo ja, dan is dat een mooie afsluiting van een dagje slenteren.

geertje@rd.nl
12 May 2023 21:33Gewijzigd op 25 July 2023 19:29
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Falafel is de naam voor kruidige, veelal gefrituurde, balletjes of schijfjes van gedroogde kikkererwten of tuinbonen. Ze horen thuis in de categorie snacks, maar zijn tegelijk tamelijk gezond. Vanwege die gedroogde peulvruchten, maar ook omdat ze gewoonlijk gegeten worden met veel groenten en rauwkost. Over het frituren en de bijbehorende sauzen hebben we het dan maar even niet.

Zelf falafel maken is prima te doen. Wie het malen van geweekte peulvruchten te veel gedoe vindt –of de hulpmiddelen daarvoor niet in huis heeft– kan bij zo’n falafeltentje vaak ook rauw deeg kopen. Dan hoef je er thuis alleen nog maar balletjes van te maken en ze te bakken.

Voor falafel geldt, net als voor snacks als bitterballen en bamischijven, dat je ze na het bakken liefst zo snel mogelijk opeet. De hoeveelheden van het recept kunnen eenvoudig worden gehalveerd. Falafeldeeg kan ook prima worden ingevroren.

Meer over
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer