BinnenlandIsraël
CIDI laakt spreekbeurten uitgezette Palestijn

Een Palestijn die Israël uitgezet is wegens banden met een terreurorganisatie, krijgt in Nederland een podium: deze donderdag en vrijdag houdt hij spreekbeurten.

Redactie binnenland
De Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri. beeld AFP, Joel Saget
De Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri. beeld AFP, Joel Saget

Dat stelt het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI). Het heeft de organisatoren van beide evenementen opgeroepen de uitnodiging op de valreep nog in te trekken.

De Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri (38) is gevraagd deze donderdag te spreken voor de stichting Lawyers for Lawyers en vrijdag bij een bijeenkomst van Pax voor Vrede. CIDI wijst er echter op dat Hamouri banden heeft met de terreurorganisatie Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), een organisatie die ook op de Europese terreurlijst staat. Om die reden is hij eind vorig jaar Israël uitgezet.

Als advocaat verdedigt hij Palestijnen in kwetsbare posities. Hij is daarbij verbonden aan Addameer, een organisatie die in Israël als terroristisch is bestempeld vanwege vermeende banden met de PFLP.

Het CIDI stelt ook dat Hamouri in Israël een jarenlange gevangenisstraf heeft uitgezeten vanwege betrokkenheid bij het beramen van een aanslag op de op de voormalige opperrabbijn Yosef Ovadia en vanwege het rekruteren van nieuwe leden voor de PFLP. In december 2011 kwam hij vrij in een gevangenenruil. Na zijn vrijlating zwaaide hij met een vlag van de PFLP. Ook gaf hij in een interview in 2011 aan dat hij zich „goed voelt bij de PFLP” en dat deze „democratie en mensenrechten erkent”. Vorig jaar nog werd hij op de Libanese website van de PFLP genoemd als strijder van deze organisatie.

De PFLP staat in Europa op de terreurlijst. Zij was verantwoordelijk voor meerdere zelfmoordaanslagen in Israël en ook voor de moordaanslag op Israëls minister van toerisme Rehavam Zeevi. Recentelijk nog eiste de PFLP een aanslag op in Oost-Jeruzalem, waarbij twee Israëlische kinderen om het leven kwamen.

Een podium bieden aan iemand met banden met een terreurorganisatie zorgt volgens het CIDI voor meer haat en polarisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer