Cultuur & boekenPodcast Sprekend RD
Gevoeligheden in boeken: aanpassen of laten staan? | Podcast Sprekend RD

Geen lelijke mensen meer, geen dikke mensen, geen rare mensen. Geen kromme neuzen of dikke lippen of spleetogen, geen ouderwetse rolpatronen bij mannen en vrouwen, geen vermelding van welke huidskleur dan ook. Uitgevers zijn druk bezig allerlei aanstootgevende zaken uit romans en kinderboeken te halen. Maar niet iedereen is het daarmee eens. In deze aflevering van Sprekend RD gaat het over het aanpassen van boeken. Enny de Bruijn, cultureel redacteur voor het RD deed daar onderzoek naar. „Ook de kerkgeschiedenis van Vreugdenhil werd aangepast.”

Redactie podcast
beeld RD
beeld RD

Gevoeligheden in boeken. Een onderwerp dat de laatste tijd regelmatig in het nieuws is. Aanleiding waren de aanpassingen in de boeken van Roald Dahl. Trekken reformatorische uitgevers zich iets aan van deze ontwikkelingen? „In de kerkgeschiedenis van Vreugdenhil werd in de oorspronkelijke versie negatief geschreven over Joden. De Joden hebben de vloek over zichzelf afgeroepen als het over de holocaust gaat, was te lezen. Dat is heel heftig. Dat zullen we nooit meer zeggen,” geeft Enny aan. „Voor de uitgever reden om deze passage bij herdrukken weg te laten.”

Enny: „In oude kinderboekjes die gaan over Jodenbekering en ook in zendingsverhalen, wordt – vaak niet bewust – denigrerend over Joden geschreven. De moraal van het verhaal is vaak goed, maar als je er met hedendaagse oren naar luistert, dan denken we dat we dit nu anders moeten doen. Boekjes met titels als “Dagoe, de kleine bosneger” en “Tekko en de witte man” zijn voorbeelden van verhalen die gevoelig liggen. En ook de titels kunnen echt niet meer.”

Luister de podcast:

In de wekelijkse nieuwspodcast wordt in ongeveer 20 minuten één onderwerp besproken. De podcast Sprekend RD is elke vrijdag vanaf 16.00 uur beluisteren via de website van het Reformatorisch Dagblad, maar ook via de RD-app en de podcastplatforms van Apple, Google, Amazon en Spotify. De podcast wordt om de week gepresenteerd door Mirjam Roukema en Arno Lagendijk. Ontvang de podcast elke week als eerste in je inbox. Meld je aan via deze link.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer