Binnenland

Quinty maakte jeugdzorg van dichtbij mee: dit moet nu anders

Het is teleurstellend dat zoveel problemen in de jeugdzorg nog steeds bestaan, zegt Quinty Emilie (21) aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over het jeugdbeleid. Zelf had Quinty sinds haar dertiende te maken met allerlei vormen van jeugdzorg. „Ik zou willen dat niemand hetzelfde meemaakt als ik. Maar problemen van toen zijn er nu nog steeds.”

ANP
19 April 2023 17:55

„Ik weet nog hoe hulpeloos en eenzaam ik was”, herinnert Quinty zich. „Het is naar om te zien hoeveel mensen hier nog mee worstelen.” Haar achternaam gebruikt ze liever niet. Als Quinty Emilie heeft ze dit jaar een boek geschreven over haar ervaringen: Het leven gaat niet over roze. Vooral zou ze willen dat er meer maatwerk mogelijk is in de jeugdzorg. „Iedereen is anders, maar daar is het huidige systeem niet op gemaakt.”

De overheid wil de jeugdzorg ook verbeteren. Concrete, inhoudelijke plannen hadden er al in januari 2022 moet liggen, maar door ruzie over geld tussen kabinet en gemeenten zijn die er nog steeds niet. Wel zijn kabinet en gemeenten het dinsdag na maandenlang onderhandelen eens geworden over geldafspraken in de jeugdzorg. Donderdagavond debatteren Kamerleden en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) over het jeugdbeleid.

Jeugdhulp begon bij Quinty op haar dertiende, toen ze werd gepest en een eetstoornis ontwikkelde. Ze werd een aantal maanden later aangerand door een familielid en raakte „emotioneel in de war”. Vanaf haar vijftiende kwam ze in diverse instellingen terecht. In de doorverwijzingen ging veel mis, vertelt Quinty. Met de ingewikkelde problematiek van een eetstoornis en diverse trauma’s werd ze meermaals afgewezen door instanties die haar niet konden helpen.

Vanwege de lange wachtlijsten en de afwijzingen besloot ze uiteindelijk als overbrugging paardentherapie te volgen. „Dat is mijn redding geweest”, zegt ze. „Het is geen grote instelling, maar gewoon: rustig, simpel, met iemand in de buitenlucht en een paard.” Quinty vraagt zich af waarom het hele systeem in de jeugdzorg zo ingewikkeld is. „Het belangrijkste is dat er echt wordt gekeken naar de persoon en wie diegene is”, vindt ze.

„Verder moet de overheid ervoor zorgen dat jeugdhulpinstanties het geld en de middelen hebben om mensen te helpen.” Nu ziet ze dat de organisaties in veel onzekerheid zitten, omdat ze telkens afhankelijk blijven van de bezuinigingen en aanbestedingen van de overheid en gemeenten. „Dat moet echt anders.” Met haar boek wil ze jongeren helpen met dezelfde ervaringen als zij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer