Kerk VS steeds vaker doelwit vandalisme
Kerken in de Verenigde Staten hebben steeds vaker te maken met vandalisme. Dat blijkt uit een rapport van de Family Research Council (FRC), een sociaal-conservatieve denktank gevestigd in Washington DC.
In het eerste kwartaal van dit jaar waren 69 kerken in de VS mikpunt van vandalen of hadden te maken met geweldsincidenten. Het laatste kwartaal van 2022 was dat het geval bij 54 kerken. Volgens de FRC, die sinds 2018 aanvallen op kerken registreert, is er sprake van een „gestage stijging”.
Meestal ging het om vandalisme, 53 keer. In tien gevallen was er sprake van brandstichting. Driemaal betrof het incidenten waarbij sprake was van gebruik van wapens en bij nog eens drie ging het om een bommelding.
Voorbeelden van vandalisme zijn het vernielen van het kerkgebouw en de diefstal van audiovisuele apparatuur in de Holy Nation Church in Memphis (Tennessee) en het spuiten met een brandblusser in de Dellabrook Presbyterian Church in Winston-Salem (North Carolina). In het Jesus Is Alive World Reading Center in Reading (Pennsylvania) vernielden vandalen geluidsapparatuur, een podium, glas-in-loodramen en een piano. Ook gooiden ze stoelen uit het gebouw naar buiten en vernielden ze het tapijt door het te besproeien met een brandblusser.
Bij de leegstaande Portland Korean Church in Portland (Oregon) en een historische zwarte kerk in Austin (Texas) was sprake van brandstichting. De schade bij de laatste kerk bedroeg 200.000 dollar.
Twee gevallen van vandalisme hadden een expliciet politieke boodschap. In de St. Joseph’s Catholic Church in Missouri spoot iemand op de buitenkant van het gebouw een leus, om steun uit te spreken voor de lhbti-agenda. In een kerk in Riverview (Florida) bekladde een vandaal het pand met de tekst ”Womens body womens choice”, wat sympathie suggereert voor het pro-choice standpunt over abortus.
Bij sommige daden van vandalisme werden haatdragende berichten achtergelaten. In minstens één kerk werden satanische symbolen in de boodschappen verwerkt.
De samenstellers van het FRC-rappport zeggen dat de aanslagen te maken hebben met afnemende eerbied voor kerkgebouwen. „Steeds vaker lijken mensen de behoefte te hebben om uit te halen naar kerkgebouwen uit afkeer van godsdienst.”
Godsdienstvrijheid komt volgens de raad in de VS meer en meer onder druk te staan. „Gewelddadige of destructieve incidenten die de wettige vrije uitoefening van religie door individuen in hun kerken raken, moeten een belangrijk aandachtspunt voor de overheid zijn.”
Luellen Curry, die verbonden is aan de Dellabrook Presbyterian Church in Winston-Salem (North Carolina), zegt naar aanleiding van de vernielingen in zijn kerk: „Ik begrijp het gewoon niet. Ik blijf me afvragen waarom. Het getuigt van veel woede. Zijn ze boos op ons? Zijn ze boos op kerken? Zijn ze boos op God? Ik begrijp gewoon niet waarom iemand dit doet.”