Schrijfster Ann Voskamp voor Wycliffe: Troost uit herstelde schaal
God kan uit de brokstukken van ons leven iets heel moois maken, vindt de Canadese schrijfster Ann Voskamp. Als voorbeeld daarvan liet ze een voorheen kapotte schaal zien die hersteld was en mooier was geworden dan voorheen.
De bestsellerauteur sprak vrijdagavond in De Basiliek te Veenendaal. Vanwege de grote belangstelling volgt er ook op zaterdagavond een event. De twee bijeenkomsten samen trokken ongeveer 2800 vrouwen. De lezingen waren georganiseerd door Wycliffe Bijbelvertalers, een organisatie die zich richt op het vertalen van de Bijbel over de hele wereld. De Canadese Voskamp heeft goede contacten met Wycliffe.
De auteur is onder meer bekend van het boek ”Duizendmaal dank” dat inmiddels in meer dan twintig talen is verschenen en wekenlang in de New York Times-bestsellerslijst stond. Haar nieuwste boek ”Waymaker” is nog maar net verschenen in het Nederlands, onder de titel ”Wegbereider”. Het is een verhaal over liefde en verlies. Het boek was –met een handtekening van de auteur– te koop tijdens de events.
Voorthuizen
Voskamp (49) vertelde vrijdagavond dat het voorgeslacht van haar man afkomstig is uit Nederland, uit Voorthuizen. In 1956 vertrok de familie naar Canada. Haar man, Darryl, is boer. Ze heeft zeven kinderen en heeft hen zelf thuis onderwijs gegeven.
De schrijfster vertelde dat ze veel meegemaakt heeft. Toen ze vier jaar was, stond ze bij het aanrecht en zag zij dat haar zusje, dat op het erf speelde, viel en onder de wielen van een vrachtauto terecht kwam. Zij overleed. Twee jaar geleden overkwam haar vader precies hetzelfde, op dezelfde plek.
Voskamp wees naar een doosje dat op een tafel stond en dat ze een jaar geleden kreeg ter bemoediging. Er zat een witte schaal in die gebroken was geweest. De stukken waren aan elkaar gelijmd met goud, zodat te zien bleef waar de schaal gebroken was. Ze trok daaruit de les dat het lijden er niet voor niets is. „Waarom zouden we onze pijn en gebrokenheid verstoppen? De Heere repareert het en wij kunnen Hem de eer geven.”
Breken
Ze wist eerst niet waar ze de schaal moest neerzetten. „Welke plek ik ook zou kiezen, ik wist dat de schaal opnieuw zou kunnen breken.” Tenslotte plaatste ze die op haar bureau, „op de plek waar ik die het meeste zie. Alles kan breken maar niets kan de liefde van God breken.”
De schrijfster drong erop aan zich niet te laten ontmoedigen door tegenslagen, maar te blijven in de weg van God, in de weg van Gods Woord, in de weg van Jezus, de Wegbereider en de Weg. „Misschien vinden wij de weg niet logisch, maar wij zijn God niet.”
Na het overlijden van haar vader hield ze zich vast aan „een heilige manier van leven”. Dat betekende in de stilte voor het aangezicht van God komen, de aandacht op God richten, „kruisvormig” leven, hongerig zijn naar een nieuwe openbaring van God, het eigen hart onderzoeken en de dank aan God brengen.
Romeinen 8
Op een vraag welke tekst haar bijzonder aanspreekt, noemde Voskamp zonder aarzelen Romeinen 8:32: „Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?”
Schrijfster Marianne Grandia, die de avond presenteerde, vertelde over een tekst die deze week naar haar toekwam. Het gebeurde tijdens een training van het Leger des Heils, waarvoor ze met haar man gaat werken. Voor een stiltemoment werd haar gevraagd zich bezig te houden met een gedeelte van Romeinen 8. Ze werd getroffen door Romeinen 8:32. „Het was alsof ik opgetild werd.”