Blij met herdenkingsdienst HHK en PKN
Het gebeurde jaren geleden. Bij een evangelisatiekraam wond iemand zich op over de schijnheiligheid van christenen en de gebrokenheid der kerken. Had hij met beide nare ervaringen? Hij had zeker een punt. Het is beschamend zo veel kerkverbanden er zijn, ook onder gereformeerden. De puriteinse predikant Thomas Brooks (1608-1680) hekelde al de versplintering van de kerk en benadrukte het Bijbels gebod om de eenheid te bewaren.
Zou de eenzame droefheid van de Heere Jezus in Gethsemané ook hier verband mee houden? In het hogepriesterlijk gebed maakte Hij voor eens en altijd duidelijk hoe zwaar voor Hem de eenheid weegt van allen die geloven. Het gaat om geloof in de drie-enige God. Geloof zoals wij dat iedere zondag belijden in de Twaalf Artikelen. Dat is wat anders dan eigen kerk, eigen richting en eigen leerstellingen verabsoluteren. Tegelijk is dat geloof begrensd. Alles wat kleurt buiten de lijnen van de Schrift en eigen hart heet schijngeloof. Er is onheilige verdraagzaamheid en heilige onverdraagzaamheid. Voor Paulus ligt de grens in het belijden van Jezus Christus als God en Zaligmaker. Er zijn mensen die roemen in de eigen kerk, maar niet in Jezus Christus als hun Heere en Heiland.
De geestelijke eenheid waar Christus op doelt in het hogepriesterlijk gebed mag ons wel in het geweten branden. Daarom was ik blij met de herdenkingsdienst van ds. N. den Ouden vanwege zijn ambtsjubileum op zondagavond in de Grote Kerk van Tholen onder verantwoordelijkheid van twee kerkenraden. Hervormden in hersteld verband en achterblijvers in de Protestantse Kerk in Nederland zetten zich gezamenlijk onder de preek van hun oud-predikant.
Gelukkig lijkt er de laatste tijd beweging te komen in het verlangen naar eenheid, zonder in een oecumenisch delirium te raken. Zo besloten de HHK en hervormd-gereformeerden in de Apeldoornse PKN tot wederzijdse openstelling van hun kansels. En in de Friese Wouden is al enkele jaren een vruchtbaar samenwerken tussen gereformeerden van verschillende snit. Ik meen dat de christelijke gereformeerde ds. Egas daar de voortrekker van is. Zie het als een wolkje „als eens mans hand”. Dat geldt ook de interkerkelijke belangstelling voor de geestelijke nalatenschap van de hervormde ds. G. Boer (1913-1973). Volgens Paulus hebben we alle heiligen nodig, „opdat gij ten volle kon begrijpen welke de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en bekennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat, opdat gij vervuld wordt tot al de volheid Gods”.