Economiewoz-waarde

WOZ-waarde woningen stijgt gemiddeld 17 procent

De WOZ-waarde van woningen is dit jaar gemiddeld met 17 procent gestegen. Dat stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag na onderzoek in alle 342 gemeenten van Nederland.

Redactie economie
28 February 2023 15:50Gewijzigd op 1 March 2023 11:31
beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

De gemeentelijke woonlasten stijgen veel minder hard, met gemiddeld 3,7 procent. Dat is veel lager dan de inflatie die vorig jaar 10 procent bedroeg.

Dat de WOZ-waarde hard steeg, is niet verwonderlijk. Die peilwaarde van een woning stijgt mee met de huizenprijzen, maar ligt haast een jaar achter. De recente prijsdalingen zijn daardoor nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde. Die waarde wordt gebruikt als basis waarover bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) wordt geheven.

Alblasserdam

Maar het tarief van die belasting ging ook omhoog en steeg van alle gemeentelijke woonlasten het hardst, met 5,1 procent. In vijftig gemeenten steeg de ozb-aanslag zelfs met meer dan 10 procent, met Alblasserdam als uitschieter. Daar zijn huiseigenaren een derde meer kwijt aan de ozb. De Friese gemeente Achtkarspelen was van de 37 gemeenten met een lagere ozb-aanslag het goedkoopst. Daar is de aanslag 11 procent lager.

Andere woonlasten gaan ook omhoog. De afvalstoffenheffing gaat gemiddeld met 3 procent omhoog, de rioolheffing in doorsnee met 2,9 procent.

In 24 gemeenten gaan de totale woonlasten met meer dan 10 procent omhoog, met Den Haag (plus 19 procent) als uitschieter. Een Haags huishouden is daardoor gemiddeld 130 euro meer kwijt, berekende VEH. In 44 gemeenten gaan de totale woonlasten omlaag. Doetinchemse huishoudens zijn gemiddeld 80 euro minder kwijt, wat neerkomt op een daling van 9 procent.

Gemeenten zijn intussen bezorgd over de stijgende kosten van WOZ-bezwaarprocedures. Dat schrijft de NOS. Steeds meer burgers schakelen voor het maken van bezwaar tegen de vastgestelde waarde commerciële bezwaarbureaus in. Die voeren dan namens hen zo’n procedure.

Proceskosten

Dat kost gemeenten veel geld: als een bezwaar wordt erkend en de WOZ-waarde verlaagd, moet de gemeente aan het ingeschakelde bureau een zogeheten proceskostenvergoeding betalen. Die vergoedingen lopen uiteen van honderden tot enkele duizenden euro’s. Indirect betalen de gezamenlijke burgers dat, redeneren de gemeenten.

Ze roepen burgers daarom op om, als ze bezwaar willen maken, dat zelf te doen en commerciële bureaus links te laten liggen. In zo’n geval hoeft de gemeente bij succes geen vergoeding te betalen.

„Het irriteert me gewoon”, zegt wethouder Financiën Marcel Elferink van Deventer tegen de NOS. „We moeten behoedzaam omgaan met gemeenschapsgeld.” De belastingverlaging voor de burger blijft volgens hem vaak beperkt tot een paar tientjes.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer