Buitenlandoorlog oekraine

Legercommandant: Situatie bij belegerd Bachmoet extreem gespannen

De commandant van de Oekraïense grondtroepen noemde de situatie rond het belegerde Bachmoet dinsdag „extreem gespannen”. Russische strijdkrachten proberen door de verdedigingslinie te breken en hebben de stad grotendeels omsingeld.

Redactie buitenland
28 February 2023 09:38Gewijzigd op 28 February 2023 09:55Leestijd 2 minuten
Inwoner in de straten van Bachmoet, maandag. beeld AFP, Dimitar Dilkoff
Inwoner in de straten van Bachmoet, maandag. beeld AFP, Dimitar Dilkoff

Alleen vanuit het westen kunnen de troepen in Bachmoet nog voorzien worden van nieuwe voorraden en munitie. Ten noorden, oosten en zuiden van de stad zitten Russen, die proberen de omsingeling compleet te maken.

Volgens de legercommandant lijden de Russen zware verliezen, maar sturen ze toch steeds nieuwe eenheden naar het front. President Volodimir Zelenski zei maandagavond al dat de situatie „moeilijker en moeilijker” wordt en dat vele aanvallen per dag worden afgeslagen. Rusland beweerde maandag een Oekraïens munitiedepot aan de rand van Bachmoet te hebben vernietigd.

Doordat het geregend heeft en de voorjaarsdooi al vroeg is ingetreden zijn de loopgraven aan beide kanten veranderd in modderpoelen. Dat maakt het voor de soldaten lastig om terreinwinst te boeken. Meerdere militaire voertuigen rond de stad zouden vastzitten in de modder.

Geen vrede

Rusland heeft maandag intussen, na het Chinese vredesplan „grondig te hebben bestudeerd”, aangegeven dat de tijd niet rijp is voor vrede met Oekraïne. „De omstandigheden voor een oplossing van dit conflict zijn er op dit moment niet”, aldus Moskou.

Rusland, dat China als één van zijn trouwste bondgenoten beschouwt, zei eerder het Chinese twaalfpuntenplan „zeer te waarderen”. Al voegde het daar wel aan toe dat vrede alleen mogelijk is als de Oekraïense gebieden die het heeft geannexeerd als Russisch erkend worden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski reageerde eerder voorzichtig positief op de Chinese tussenkomst. Hij ziet weinig in het plan op zich, maar vindt het goed dat China wil meepraten over vrede. Hij is bereid om met Peking om de tafel te gaan zitten.

China wil zichzelf profileren als neutrale stem in het Russisch-Oekraïense conflict. Maar in het Westen klinkt daar veel kritiek op. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde het Chinese document „geen vredesplan”, maar een opsomming van principes. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei dat „China niet veel geloofwaardigheid heeft”, vanwege zijn blijvende steun aan Rusland sinds de invasie.

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer