Veenendaal krijgt Dominee Koklaan en Dominee Vroegindeweijpark
Straten in Veenendaal-Oost worden vernoemd naar bekende predikanten uit de geschiedenis van Veenendaal.
Het deelgebied Groenpoort, dat nu bouwrijp wordt gemaakt, krijgt een Dominee Jongebreurzoom, een Dominee Koklaan, een Dominee Van Enkwarande en een Dominee Vroegindeweijpark.
In Groenpoort worden onder anderen lokale ‘verzetsstrijders’ uit de Tweede Wereldoorlog vernoemd, onder wie ds. Reinier Kok (1890-1982), ds. Dirk van Enk (1902-1981) en de theologe Hebe Charlotte Kohlbrugge (1914-2016).
Ds. Kok, van 1930 tot 1958 predikant in Veenendaal, waarvan tot 1950 van de plaatselijke gereformeerde gemeente, gaf mede leiding aan de evacuatie van Veenendalers in 1940. Hij preekte tegen de Jodenvervolging en bood Joodse onderduikkinderen, Britse piloten en verzetsmensen onderdak.
Ds. Van Enk, van 1935 tot 1968 gereformeerd predikant in Veenendaal, was betrokken bij het regionale ondergrondse verzet. Hij had een actieve rol in de opbouw ervan, waarvoor hij verzetsleider ds. Frits Slomp (”de Zwerver”) naar Veenendaal liet komen. Met ds. Kok, bij wie hij enige tijd zat ondergedoken, voorkwam hij in april 1943 een bloedbad bij stakingen.
Hebe Kohlbrugge, die in het begin van de oorlog in Veenendaal bij haar ouders woonde, verrichtte spionagewerk onder de naam Lotje en zette de zogeheten Zwitserse weg op, waarlangs spionagemateriaal in Engeland kwam. Ze werd gearresteerd en zat in de kampen Vught en Ravensbrück. Na de oorlog deed ze vredeswerk in Duitsland.
Ds. Martinus Jongebreur (1875-1930) en ds. Arend Vroegindeweij (1913-1978) behoren tot de ‘bekende Veenendalers’ die worden vernoemd. Jongebreur, landelijk een van de oprichters van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde Kerk, was van 1904 tot 1930 hervormd predikant in Veenendaal. Hij zette er een afdeling van vakvereniging Patrimonium op. Ook stichtte hij de Patrimoniumschool en werd op zijn initiatief de Julianakerk gebouwd.
Ds. Vroegindeweij had de bijnaam ”de paus van Veenendaal”. Hij was er van 1947 tot zijn overlijden in 1978 hervormd predikant. Vroegindeweij was actief in het opbouwen van naoorlogs Veenendaal op kerkelijk en maatschappelijk gebied, waaronder bejaardenzorg, maatschappelijke dienstverlening en (lager en middelbaar) onderwijs. Hij was mede-oprichter van de latere Christelijke Hogeschool Ede.
Ook Rik Valkenburg (1923-1994), kapper, zondagschoolleider, schrijver van circa 100 (kinder)boeken over onder meer Veenendaal, de Tweede Wereldoorlog en Israël en bekend van (discussie)interviews met bekende Nederlanders, wordt vernoemd. In 2010 was al besloten tot een Rik Valkenburgstraat in het centrum van Veenendaal, maar die verviel later bij de aanleg van het plangebied. Nu komt er in Groenpoort alsnog een Rik Valkenburgzoom.