Oppositie dubt nog over salderingsregeling
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn om uiteenlopende redenen niet overtuigd van de noodzaak om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te schaffen. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en CU steunen de wet van minister Jetten (Klimaat en Energie).
Dat bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de salderingsregeling voor zonnepanelen. Wie zonnepanelen op het dak heeft, mag nu nog de overtollige stroom die op zonnige dagen wordt teruggeleverd, wegstrepen tegen de stroom die op somberdere dagen wordt afgenomen. Met deze regeling werd de afgelopen jaren de installatie van zonnepanelen op woningen met succes gestimuleerd.
Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren evenwel flink goedkoper geworden. Het kabinet wil de subsidiëring ervan daarom de komende jaren versoberen en in 2031 helemaal afschaffen. Er moet een minimumprijs voor in de plaats komen die energiebedrijven aan hun klanten moeten betalen voor teruggeleverde stroom.
PvdA en GroenLinks willen niet zomaar afscheid nemen van de huidige subsidieregeling voor zonnepanelen op het dak. De linkse partijen willen eerst concrete plannen zien van het kabinet om ervoor te zorgen dat het met name voor verhuurders aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen.
De stellingname van PvdA en GroenLinks verraste de regeringspartijen. „Ik schrik ervan”, aldus CDA-Kamerlid Bontenbal. Hij wees erop dat mensen zonder zonnepanelen via de energierekening meebetalen aan de voordelen van de salderingsregeling voor mensen met zonnepanelen – veelal de hogere inkomens. Vanuit sociaal perspectief zou de PvdA er toch voor moeten zijn om dat te stoppen, redeneerde Bontenbal.
De PVV zal de afbouw van de salderingsregeling niet steunen, maakte partijleider Wilders na afloop van het debat bekend via Twitter. Tijdens het debat hield PVV-woordvoerder Kops zich nog op de vlakte. Hij benadrukte dat de PVV nooit voorstander is geweest van het financieel stimuleren van zonnepanelen. Steun vanuit de oppositie is belangrijk voor Jetten, omdat de regeringsfracties in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.
De SGP is er nog niet over uit of ze in zullen stemmen met het wetsvoorstel van minister Jetten. Volgens SGP-Kamerlid Stoffer heeft de minister nog te weinig gekeken naar alternatieven voor de wet.
Het debat is in verband met de tijd dinsdagavond niet afgemaakt en zal op een later tijdstip vervolgd worden met de reactie van minister Jetten.