God regeert ook in 2023
Als kind hoorde ik opa –kleine zakenman– vaak spreken over hoog- en laagconjunctuur. Het was me toen nog geheel onduidelijk wat met die mysterieuze woorden bedoeld werd. Vooral tijden van laagconjunctuur waren niet best. Tijden van eb volgden op een crisis. Dat begreep ik er dan wel van.
Aan crises –meervoud– ontbreekt het ook nu niet. Als een tsunami rollen ze zich over ons uit, telkens voorzien van een ander voorvoegsel. Stikstof, CO2, klimaat, energie, gezag, zorg, onderwijs, vertrouwen, vreemdelingen, asiel. Wellicht zie ik nog aan enkele terreinen voorbij.
In opa’s geheugen stonden de crisisjaren gegrift. Na een periode van opgaand tij zakte in 1929 de welvaart in. Er kwam grote werkloosheid. Uiteindelijk brak een wereldwijde oorlog uit.
In 1973 stortte de welvaart opnieuw in. Aan de ongekende groei van de jaren zestig kwam een abrupt einde. Een oliecrisis zorgde voor autoloze zondagen en voor bijna een miljoen werklozen.
Weer zijn we op een kantelpunt in de geschiedenis gekomen. Er is overal onrust. De Chinezen gaven corona plotseling de vrije hand. De wereld wordt er zenuwachtig van. Slager Poetin gaat onverminderd voort met vernietigende barbarij. We hielden een oorlog in beschaafd Europa niet meer voor mogelijk. De duivelen hebben er hun vermaak in. Alle optimisme over de mens wordt de grond in geboord. Er is nog wel meer wat zorg baart. De democratie verkeert in zwaar weer. De samenleving is verruwd, verweesd, gewelddadig, gepolariseerd en verontwaardigd over van alles en nog wat. Er is gierende inflatie. Wereldwijd verzilten landbouwgronden, de zeespiegel stijgt, bossen branden af, gletsjers drogen op, ijskappen smelten. En toch… een christen weet: ook 2023 is een Annus Domini. God regeert.
Neemt Hij ons in Zijn barmhartigheid veel af, dan is dat opdat we Hem zouden zoeken. Hij wil bekering. Een christen is een positivo, mens van de toekomst.
De geschiedenis haast zich heen naar het grote wereldgericht. Vergeten en begraven onrecht komt dan voor de dag. Nooit opgehelderde misdaden. In het hoogste oordeel van een heilig God worden quasivromen goddelozen, rijken armen en pseudoheiligen zondaren. Het zal een dag van grote vreugde zijn voor wie de Heere liefheeft en een dag van bittere afschuw voor wie aan Hem voorbijging.
In een wereld vol onrecht en negativiteit, in een egoïstische en individualistische samenleving heeft de Kerk haar hoge roeping en heilige taak om de naaste te winnen voor Christus. Wij hebben een Woord voor de wereld.