Binnenlandpensioenwet

Tweede Kamer stemt in met nieuwe pensioenwet

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de wettelijke basis voor het nieuwe pensioenstelsel.

Redactie politiek
22 December 2022 23:46Gewijzigd op 23 December 2022 11:16
Leden van de Tweede Kamer stemmen over de pensioenwet. beeld ANP ROBIN UTRECHT
Leden van de Tweede Kamer stemmen over de pensioenwet. beeld ANP ROBIN UTRECHT

Na talloze schriftelijke vragen, vele experts te hebben gehoord en tientallen uren van debat sluit de Tweede Kamer daarmee de wetsbehandeling af. Tijdens het afsluitende debat vorige week werd al duidelijk dat behalve coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, ook PvdA en GroenLinks de wet steunen. Bij de stemming bleek dat ook SGP en Volt zich bij de voorstanders voegen.

Volgens SGP-Kamerlid Chris Stoffer is duidelijk dat het huidige pensioenstelsel onhoudbaar is. Ondanks dat de vermogens van pensioenfondsen groeiden, zijn de pensioenuitkeringen de afgelopen jaren nauwelijks verhoogd. „Het is niet zo dat we denken dat het nieuwe plan in alle opzichten fantastisch is, maar het is wel een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. We gaan hiermee van een vijf naar een zes”, aldus Stoffer.

Voor de SGP weegt in de beslissing mee dat hun voorstellen zijn aangenomen om de pensioenwet te verbeteren. De partij zette zich daarmee in voor een betere pensioenuitkering voor nabestaanden en voor behoud van de mogelijkheid voor zzp’ers om zelfstandig te besluiten of ze zich willen aansluiten bij een pensioenfonds.

Ook voorstellen van PvdA en GroenLinks, voor de partijen doorslaggevend voor hun uiteindelijke stemkeuze, konden eerder deze week op steun rekenen van de coalitiepartijen. De linkse partijen willen dat werknemers die nu geen pensioen opbouwen dat in de toekomst wel gaan doen. Op hun verzoek wordt in de wet vastgelegd dat het aantal werknemers dat geen pensioen opbouwt over vijf jaar is gehalveerd. Als het doel niet wordt gehaald, is de minister verplicht aanvullende maatregelen te nemen. De linkse partijen denken dan aan een pensioenplicht.

Een ander voorstel van PvdA en GroenLinks regelt dat jongeren vanaf 18 jaar pensioen op gaan bouwen. Nu ligt die leeftijd nog op 21 jaar. De maatregel is gericht op met name mbo’ers. Onder de huidige regelgeving bouwen zij de eerste jaren van hun werkzame leven geen pensioen op. Verder gaan ook uitzendkrachten sneller pensioen opbouwen.

De steun van PvdA en GroenLinks is met name van belang voor de Eerste Kamer. De pensioenwet kan daar op een ruime meerderheid rekenen, al kunnen de verhoudingen nog bijgesteld worden tijdens de Statenverkiezingen van komend voorjaar. De wet moet per 1 juli volgend jaar ingaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer