Economiede winter door

Tuinder in ruste: „Haal energie uit de kracht van water bij eb en vloed”

„We zouden minder moeten verspillen en de verduurzaming grootschaliger moeten aanpakken”. Dat zegt voormalig tuinder J. Valkenburg (84) uit Pijnacker.

Arie Dijkhuizen
5 December 2022 18:11Gewijzigd op 5 December 2022 18:16
Het echtpaar Valkenburg voor hun tussenwoning in Pijnacker. beeld RD, Anton Dommerholt
Het echtpaar Valkenburg voor hun tussenwoning in Pijnacker. beeld RD, Anton Dommerholt

Valkenburg komt uit een echte tuindersfamilie. Zijn voorouders woonden in Maasland, onderdeel van het Westland. Dat staat bekend als het glastuinbouwgebied van Nederland.

De inwoner van Pijnacker was naar eigen zeggen de eerste biologische tuinder in Nederland. Bij biologische tuinbouw wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de gevolgen voor het milieu.

Valkenburg was ook één van de eerste tuinders die een waterbassin op het bedrijf had. Het water uit dit bassin werd gebruikt voor het besproeien van de gewassen.

Eigenlijk was Valkenburg dus al vroeg bezig met duurzaamheid. Nog steeds is het een thema dat hem interesseert. „Met enige creativiteit kan meer met eb en vloed worden gedaan. De kracht van het bewegende water wordt dan omgezet in energie. Jammer dat daar in ons land bijna niets mee wordt gedaan, terwijl de mogelijkheden er wel zijn.”

Met het aardgas is onzorgvuldig omgegaan, meent Valkenburg. „We weten allemaal dat energiebronnen eindig zijn en daarom moeten we er veel zuiniger mee omgaan.”

Verspilling is iets wat het echtpaar Valkenburg een kwalijke zaak vindt. Mevrouw Valkenburg-van Dam (82) vertelt dat zij het onbegrijpelijk vindt dat bijvoorbeeld schapenwol wordt verbrand terwijl het juist een grondstof is voor warme kleding.

Ook tijd verspillen is niet goed voor het milieu, zegt haar man: „Kijk eens hoeveel tijd er is verspild om tot een nieuw kabinet te komen. Die tijd had gebruikt kunnen worden om goede duurzaamheidsmaatregelen te bedenken. Die tijd is nu verloren.”

Vindingrijkheid

Bij het verder verduurzamen en minder verspillen speelt vindingrijkheid en improvisatie een grote rol. Valkenburg: „Het kan ons veel verder brengen.” Zijn vrouw noemt in dat verband het gebruik van brandnetels voor kleding door Napoleon. „Deze plant heeft grote mogelijkheden. De vezels zijn heel geschikt om er kleding van te maken.”

Een beter milieu begint bij jezelf, is ook het motto van het echtpaar Valkenburg. „Begin jaren 80 hebben wij onze woning al voorzien van dubbelglas. Ook al is de kwaliteit daarvan minder dan het huidige isolatieglas, het biedt voldoende isolatie. Daarmee beperkte ons gezin het verbruik van fossiele brandstoffen. Binnenkort gaan we voorzetramen plaatsen”.

Isolatie

Het echtpaar heeft het dak van de woning –gebouwd in de jaren 30– geïsoleerd met isolatiemateriaal en gipsplaten. Hij: „In een warme zomer is het op de zolder lekker koel en in de winter biedt de isolatie bescherming tegen de kou.”

Het energieverbruik van het echtpaar is daardoor beperkt. Dat heeft ook met hun leefstijl te maken. De kachel hoeft bijvoorbeeld niet al te hoog te staan. „Een warme trui biedt ook comfort”, zegt de vrouw des huizes. „En actief blijven is ook belangrijk, dan ervaar je geen kou.”

Het echtpaar Valkenburg is sowieso positief ingesteld. Ondanks de moeilijke tijd nu, houden zij zich vast aan Mattheus 28:20. „En ziet, Ik ben met ulieden al de dagen tot de voleinding der wereld. Amen.”

Meer over
De winter door

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer